“Cap pacient s’ha quedat a fora d’un hospital per decisions polítiques”

Vergés ha defensat que, amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família es va prioritzar les residències de gent gran, conscient que "eren les persones més vulnerables per al virus"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat que “cap pacient, ni un, s’ha quedat fora d’un hospital per decisions polítiques” durant la crisi sanitària de la covid-19. Durant la sessió de control al Parlament aquest divendres, la titular de Salut ha reivindicat “l’esforç brutal” del personal sanitari, organitzatiu i també del Govern i ha garantit que ho continuaran fent per evitar que ningú es quedi “sense l’atenció que es mereix”. En resposta a les crítiques de Cs, PSC-Units i la CUP per la gestió de les residències, Vergés ha expressat que des de l’inici de la crisi el Departament de Salut ha estat coordinat amb el Departament de Treballs, Afers Socials i Família “amb les eines de cada moment”.

Publicitat

Vergés ha defensat que, amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família es va prioritzar les residències de gent gran, conscient que “eren les persones més vulnerables per al virus”, i ha admès que potser es va anar “tard” perquè no coneixien el coronavirus i tampoc disposaven de les proves que sí que tenen ara. Davant el reclam del diputat de la CUP-CC Carles Riera perquè la Generalitat intervingui la residència de Mediona (Alt Penedès), la consellera ha detallat que des del Govern ja han intervingut diverses residències -122 les han tipificat com a complexes i 25, com a crítiques- i que s’ha incrementat la gent que treballa en la gestió d’aquests centres en plena epidèmia.

Des de Ciutadans, Jorge Soler ha rebutjat els pressupostos que s’han d’aprovar aquest divendres a la tarda perquè “no estan pensats pel coronavirus” i ha insistit que cal uns comptes “d’emergència” per a que “cap pacient es quedi fora de l’hospital per decisions polítiques”. En el seu torn de rèplica, Vergés ha rebutjat que cap pacient s’hagi quedat a les portes d’un centre mèdic per a això: “No s’atreveixi a dir-ho”, ha etzibat Vergés, que ha posat en valor “l’esforç brutal” que s’està fent per a “no deixar ningú enrere”. També ha coincidit que cal “remar en coordinació” amb la resta d’administracions.

La consellera de Salut també ha expressat que els residents en centres de gent gran traslladats en hospitals han estat transportats d’acord a “criteris clínics”. Des del PSC-Units, el diputat Raül Moreno ha insistit que cal “traslladar els pacients més greus als hospitals” i que no es quedin a les rsidències: “Alguns els retornen, no són admesos”, ha assegurat. “Es mouen les persones en base a les possibilitats que tenen perquè sigui per a ells una millora real”, ha respost la consellera, que ha dit que fins ara s’han reubicat més de 700 residents a altres centres o espais i més de 1.800 han estat traslladats a hospitals.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes