Les UCI catalanes destinades al Covid-19 estan al 68% de la seva capacitat

L'atenció primària ha seguit l'estat de salut de més de 135.000 persones

Publicitat

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha explicat aquest dimecres que les unitats de cures intensives (UCI) a Catalunya destinades a persones amb coronavirus estan al 68% de la seva capacitat amb 1.016 pacients ingressats.

Ho ha comentat en roda de premsa telemàtica en la qual també han participat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el conseller d’Interior, Miquel Buch.

Vergés ha alertat de tensió important” en les UCI, que han triplicat la seva capacitat normal de 600 llits fins a les 1830 disponibles.

Sobre el paper de l’atenció primària, la consellera ha reivindicat el seguiment de l’estat de salut de més de 135.000 persones, de les quals 39.000 són casos positius confirmats de coronavirus i 96.000 i els seus contactes són casos sospitosos.

Vergés ha defensat que l’atenció primària és “imprescindible per al control de l’epidèmia”, així com l’aplicació per a mòbil ‘StopCovid19Cat’, que ha registrat els estat de salut de més de 770.000 persones.

Segons xifres de la consellera, la ‘App’ ha registrat 590.000 persones sense símptomes, 110.000 casos lleus sense risc, 67.000 casos lleus amb risc, 2.820 amb simptomatologia més greu però sense risc i 4.742 amb simptomatologia greu i amb risc.

Proves de diagnòstic

En ser preguntada per un possible col·lapse dels laboratoris que realitzen les proves PCR, Vergés ha reconegut que aquestes proves “s’han intensificat moltíssim i per un tema de velocitat pot ser que algunes s’hagin hagut de posposar per a un altre dia”.

Sobre el programa Orfeu que han planificat conjuntament amb la Conselleria d’empresa i Coneixement de la Generalitat per disposar de fins el 170.000 test diagnòstics, Vergés ha explicat que, “quan tot el material estigui a disposició per iniciar la cadena, ho faran”.

Residències

Vergés ha anunciat que el seu departament ha designat 18 persones delegades en matèria de residència per treballar sobre el territori de forma coordinada i també de la mà de l’assistència primària que “té un paper fonamental als centres residencials”.

La consellera ha explicat que s’han realitzat 23.771 proves PCR en aquests centres, i ha detallat que han identificat 122 residències amb un diagnòstic complex per falta de personal, material o requerir desinfecció; 25 en situació crítica i cinc a l’espera de l’informe de Salut Pública i l’Atenció Primària.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes