Els partits catalans aprofiten el confinament per no respondre preguntes

Eviten les rodes de premsa,opten per la informació enllaunada i utilitzen YouTube, Facebook i Whatsapp per enviar vídeos i notes als mitjans sense opció a fer preguntes

Tres rodes de premsa telemàtiques en gairebé un mes. I prou. És el resum de les atencions als mitjans que han ofert els partits catalans durant les primeres quatre setmanes de confinament. El president del Govern, Quim Torra, va demanar el 15 de març que la gent “s’autoconfinés” a casa com a mesura de prevenció per la covid-19. Des d’aleshores, els partits han evitat les rodes de premsa i han optat per enviar informació enllaunada -vídeos i notes de premsa-, a través de YouTube, Facebook i Whatsapp, sense opció a fer preguntes. Només els grups parlamentaris d’ERC (1) i la CUP-CC (2) han ofert rodes de premsa, a més del PDeCAT (1). Per la seva banda, Cs, JxCat, PSC-Units, CatECP i PPC no han donat opció als periodistes a fer cap pregunta.

Publicitat

ERC va oferir una roda de premsa el primer dilluns de “l’autoconfinament voluntari”. Els periodistes van fer arribar les seves preguntes a través de Whatsapp i seguien la intervenció de la portaveu, Marta Vilalta, des de YouTube. Des d’aleshores els republicans s’han limitat a enviar vídeos amb declaracions dels seus representants i notes de premsa.

La CUP-CC és la formació que ha ofert més rodes de premsa: dues, i en directe per YouTube. En la primera ocasió els mitjans feien arribar les preguntes pel xat d’aquesta plataforma i, després, a través del grup de premsa del Telegram. Els anticapitalistes també han anat enviant notes de premsa durant les setmanes de confinament.

Tot i no tenir grup parlamentari, el PDeCAT també ha ofert una roda de premsa. El seu portaveu, Marc Solsona -també diputat de JxCat-, va respondre en directe per Facebook les preguntes que els periodistes enviaven a través del grup de Whatsapp.

La resta de formacions polítiques catalanes no han fet cap roda de premsa des de fa, almenys, quatre setmanes. Cs s’ha limitat a enviar notes de premsa i vídeos a través de Twitter. JxCat ha fet arribar àudios i vídeos del seu portaveu parlamentari, Eduard Pujol, a més de notes de premsa.

El grup de PSC-Units ha organitzat tres trobades ‘off the record’ telemàtiques sobre activitat parlamentària, a través de la plataforma Zoom. Els comuns han enviat notes de premsa i vídeos de la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach i, finalment, el PPC tampoc no ha anat més enllà de les notes de premsa. El president del Parlament, Roger Torrent, tampoc ha ofert cap roda de premsa.

El Govern, cada dia

Partits a banda, cal dir que el Govern compareix telemàticament cada dia per respondre les preguntes dels periodistes, amb la portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó; el titular d’Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés; i des de fa una setmana, també el cap del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

El format de les rodes de premsa de Govern ha anat canviant per donar resposta a les peticions dels periodistes. D’acceptar només les primeres preguntes en un xat de Telegram -i limitant una petició per mitjà-, l’executiu ja no tanca la quantitat de preguntes a fer, sinó que marca un límit de 75 minuts de durada de tota la roda de premsa. Els mitjans van reclamar després algun sistema que permetés la repregunta, una mecànica que es va estrenar Divendres Sant.

Pel seu cantó, l’Ajuntament de Barcelona també ha anat adaptant-se a les peticions de la premsa. A finals de la setmana passada ja va incloure l’opció de fer preguntes en directe, un sistema que evita que les peticions arribin filtrades als representants polítics amb anterioritat. Abans d’aquesta mecànica, les preguntes s’enviaven només a través de Whatsapp. L’alcaldessa, Ada Colau; el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle; i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, compareixen cada dia davant els mitjans.

I a l’Estat?

A Madrid, PP i Cs ofereixen rodes de premsa amb la plataforma Zoom, amb un xat on els periodistes fan arribar les seves preguntes en directe per videoconferència, des de fa dues setmanes. PSOE, Unides Podem i Vox no han fet cap roda de premsa.

Finalment, el govern espanyol també ha canviat el sistema inicial de les seves rodes de premsa diàries (en fa una al matí i una a la tarda, a banda de la compareixença tècnica), encapçalades pel ministre de Sanitat, Salvador Illa. Els periodistes ara poden preguntar en directe per videoconferència i a partir de torns de mitjans. El president espanyol, Pedro Sánchez, també ha ofert diverses rodes de premsa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes