Avís dels experts matemàtics: és “molt precipitat” aixecar el confinament

Asseguren que, amb el nivell d'aïllament actual, a finals de juny, s'hauria passat dels 1.100 casos diaris d'ara a 1

Experts matemàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya alerten que el relaxament de les mesures després del confinament total és “molt precipitat” pel risc de rebrots i perquè el sistema sanitari encara no està descol·lapsat. Segons asseguren, amb el nivell d’aïllament actual, per Sant Jordi, a finals d’abril, s’hauria aconseguit passar dels 1.100 casos diaris d’ara a només 300, i de cara a Sant Joan, s’hauria reduït fins a 1 cas al dia. “Si tenim mesures de desconfinament es pot espaiar tot i, si no es fa bé, poc a poc i de forma assenyada, tindrem rebrots i això significaria anar setmanes o mesos enrere, fet que seria terrible”, ha explicat Daniel López, del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

Publicitat

“Tots els països que prenen mesures de control tenen una disminució real”, explica a l’ACN Daniel López, matemàtic de la UPC. Tot i que creu que és massa aviat “per dir que unes mesures han estat més efectives que d’altres”, assegura que “si es redueix la mobilitat de la població, es redueix la velocitat de propagació de la malaltia”. López, juntament amb altres experts, forma part d’un grup que ha desenvolupat un model matemàtic que permet quantificar la situació per zones i països, i predir l’evolució del coronavirus a curt termini.

L’informe que realitzen s’entrega a l’oficina d’estratègia de la Unió Europea i s’actualitza diàriament. L’anàlisi inclou prediccions per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea, de tal manera que el model serveix per analitzar l’eficàcia de les mesures que s’estableixen als diferents països.

En el cas de Catalunya, López considera que, “tot i que ens ha costat molt, en aquests moments estem pel bon camí”. En aquest sentit, el matemàtic assegura que, si s’hagués continuat amb les mesures de confinament actuals, a finals d’abril, per Sant Jordi, s’hauria aconseguit passar dels 1.100 casos diaris d’ara a 300, a finals de maig, s’hauria passat a 10 casos, i per Sant Jordi s’hauria passat a 1 sol cas al dia.

El criteri més important per fer el desconfinament, segons diu, és garantir que el sistema sanitari no estigui col·lapsat, fet que ara mateix no és així. Per tant, considera que la relaxació de les mesures previstes per a la setmana vinent és “massa precipitada”.

López posa d’exemple l’Iran, on la dinàmica era “fantàstica”. “Estaven a punt de controlar-ho del tot i, a partir de cert moment, se’ls va descontrolar. Per tant, el perill existeix”, ha subratllat. Segons diu, fins que no hi hagi una vacuna no hi haurà protecció real. Per tant, de cara al desconfinament, aconsella fer-lo “poc a poc” i anar avaluant els resultats cada 10 dies.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes