El 72% de les empreses del sector audiovisual tindrà problemes de tresoreria i liquiditat

Gairebé el 32% dels socis calcula que la crisi del COVID-19 disminiuirà la seva activitat o facturació anual d'entre un 50 i un 75%

El Clúster Audiovisual de Catalunya, entitat que agrupa les principals empreses de la indústria audiovisual catalana, ha demanat a les administracions públiques mesures imminents, universals i àgils d’implementar que ajudin a pal·liar la situació que pateixen i patiran totes les empreses de la indústria audiovisual catalana amb motiu de la pandèmia global del coronavirus.

Publicitat

La forta caiguda en la organització d’esdeveniments, festivals i fires, el tancament d’equipaments culturals i d’entreteniment, la impossibilitat pràctica de fer rodatges audiovisuals, i la reducció d’activitat d’empreses i marques afecta a pràcticament tota la cadena de valor del sector audiovisual: producció, postproducció, publicitat, comunicació, distribució, canals tradicionals, serveis i tecnologia. Aquesta davallada afecta a un sector estratègic a casa nostra integrat per 2.403 empreses, segons dades del Registro Mercantil de l’any 2018, i que genera un volum de negoci de 2.616,5M.

Les demandes concretes del Clúster Audiovisual de Catalunya

El Clúster Audiovisual de Catalunya reclama a les administracions públiques, a través d’una carta al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, la urgència de prendre mesures de suport econòmic per garantir el futur del sector. Tot i valorar positivament algunes de les mesures proposades per les administracions públiques d’àmbit autonòmic i nacional, el Clúster demana millorar les condicions d’aplicació a les ajudes, que considera excessivament restrictives ja que inclouen traves burocràtiques difícils d’assumir per part de les empreses. En relació a la tipologia d’ajuts, el Clúster demana la creació de subvencions, noves línies d’avals i préstecs creats específicament pel sector audiovisual, l’ajornament i/o condonació d’impostos de qualsevol administració, l’ajornament i/o condonació de quotes de la seguretat social tant per als autònoms com per a les empreses, el pagament per part de les administracions públiques de totes les factures emeses pels seus proveïdors.

La interconnexió del sector audiovisual català requereix la universalització d’ajudes per tal de no deixar cap empresa ni professional exclòs. Les petites empreses i treballadors autònoms, claus en el teixit industrial audiovisual català, no veuen resoltes les seves necessitats en l’aplicació de les actuals mesures proposades per l’estat espanyol o la Generalitat.

Miquel Rutllant, President del Clúster Audiovisual Catalunya, apunta que “Estem preocupats per les greus afectacions que estem patint les empreses del sector audiovisual i que preveiem que s’allargaran en el temps. Si no actuem amb agilitat les conseqüències poden ser devastadores per un sector estratègic per Catalunya. Des del Clúster Audiovisual de Catalunya demanem que les administracions públiques segueixin reafirmant la voluntat de donar suport al sector audiovisual català, com ho han fet fins ara, tenint en compte que la nostra indústria serà clau en el procés de sortida de la crisi. Les empreses i marques tindran la necessitat d’arribar a les seves audiències, i en aquest context, els continguts seran clau per la seva recuperació, i per tant, el sector audiovisual serà més estratègic que mai.”

Aquesta aturada del sector dificulta l’aposta dels darrers anys del Clúster Audiovisual de convertir Barcelona i Catalunya en un hub internacional del sector audiovisual i posicionar-lo com un pol rellevant al sud d’Europa. Aquesta consolidació es reforça amb l’arribada a Barcelona de l’ISE el 2021, la fira més important de l’audiovisual del món, que suposa una oportunitat per consolidar el sector audiovisual català i mostrar la fortalesa i maduresa de l’ecosistema davant la industria global.

L’esgotament de continguts davant demanda dels usuaris

Les empreses del sector semblen viure una paradoxa al veure aturada la seva activitat davant la forta demanda de consum de continguts dels usuaris per combatre l’aïllament. Plataformes de continguts audiovisuals sota demanda com Filmin i Rakuten han vist un fort increment en el creixement dels seus negocis. Les televisions i ràdios catalanes també viuen un creixement en el consum dels seus continguts.

Amb el confinament el consum de televisió a Catalunya ha viscut un increment del 38%, segons el Butlletí d’informació sobre l’audiovisual a Catalunya especial Coronavirus elaborat pel CAC. En aquest sentit, el Clúster alerta de que el repositori de material audiovisual per nodrir aquesta demanda s’esgotarà i la dificultat de sortir a rodar nous continguts dificultarà abastir la demanda dels usuaris.

Impacte del Covid-19 a les empreses de l’audiovisual català

Segons l’enquesta impulsada pel Clúster Audiovisual de Catalunya sobre l’impacte del Covid-19 en les empreses del sector audiovisual, 7 de cada 10 empreses ha reduït de forma parcial o puntual la seva activitat mentre que un 25% declara el tancament total de l’activitat. En aquest context, el 72% de les empreses preveu tenir problemes de liquiditat i tresoreria degut a la reducció general de l’activitat.

L’impacte econòmic que tindrà l’actual crisi serà de grans proporcions per a la indústria audiovisual catalana. Gairebé el 32% dels socis calcula que la crisi del COVID-19 disminiuirà la seva activitat o facturació anual d’entre un 50 i un 75%. Al voltant de 19% de les empreses tindran un impacte econòmic superior al 75% de la facturació.

La indústria audiovisual catalana opina que la recuperació de la normalitat serà lenta. En general, es detecta entre els socis una gran incertesa de cara al futur. Més del 44% dels enquestats calculen que tardaran entre 3 i 6 mesos en poder treballar en les mateixes condicions en què ho estaven fent abans del confinament, i gairebé un 28% espera que l’etapa de recuperació s’allargui més enllà dels 6 mesos.

En relació a les afectacions laborals, tres de cada deu companyies s’han vist obligades a aplicar un expedient de regulació temporal d’ocupació -ERTO-, tot i que gairebé un 47% dels enquestats està intentant mantenir la força laboral malgrat les dificultats del moment i esperen seguir fent-ho en un futur.

Les empreses de la indústria audiovisual demanen a les administracions públiques que s’apliquin, a molt curt terme, mesures econòmiques com l’ajornament en el pagament dels impostos o de les quotes de la Seguretat Social, i la facilitació de subvencions directes i de préstecs a les empreses. El 74% dels enquestats preveu sol·licitar els ajuts extraordinaris anunciades per l’Instituto de Crédito Oficial i l’Institut Català de Finances amb motiu de la crisi sanitària.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes