Iceta no entén la bel·ligerància del Suprem contra els presos polítics

Creu que no s'han de fer distincions entre presos i que els del 100.2 es poden acollir al confinament a casa

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no atén “l’actuació preventiva” del Tribunal Suprem i creu que no era necessari l’advertiment que va fer als membres de les juntes de tractament de les presons sobre possibles conseqüències penals. En una entrevista a Ràdio 4, Iceta ha defensat que no s’han de fer distincions entre presos i que els que tenen el 100.2, com els polítics presos, també es poden acollir al confinament a casa, segons el reglament penitenciari. “Realment el Departament de Justícia amb aquesta qüestió està actuant des del respecte a la llei, amb el reglament penitenciari i des de la seva competència de presons, que es plena”, ha afegit.
Iceta ha argumentat que sempre espera del Suprem que sigui l’última instància i que es pronunciï quan hi ha decisions que consideri que no s’ha respectat la legalitat. En aquest sentit, ha admès que no ha entès per què es va pronunciar de manera preventiva abans que les juntes de tractament de les presons catalanes decidissin quins presos podien passar el confinament a casa durant la crisi del coronavirus.

Publicitat

Preguntat per si li semblaria bé que els independentistes empresonats per l’1-O passessin el confinament a casa seva, Iceta ha respost que no s’han de fer distincions entre presos. Segons Iceta, tots els reclusos de tercer grau poden passar el confinament a casa i els que estaven fent feina fora de la presó també s’hi poden acollir i ha citat el reglament penitenciari. “Jo diria que els presos independentistes no han de ser tractats d’una manera i la resta d’una altra, s’ha d’aplicar el que estableixen les nostres lleis. És el Departament de Justícia qui ha de proposar com cada pres ha de complir les seves obligacions en un context tan especial com aquest”, ha afegit.

Sobre les eleccions a Catalunya, Iceta considera que no és el moment de parlar-ne i ha afegit que no creu que el procés sigui una “prioritat a curt termini” quan es recuperi la normalitat. Ja que, segons Iceta, la prioritat serà el sistema sanitari i l’economia.

El líder del PSC també ha replicat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha tornat a demanar que es retornin les competències a Catalunya. “Quines competències li han tret? Jo el que he vist és que en té més de les que tenia, perquè li han posat el sector privat de la sanitat i de les residències sota el seu comandament”, ha replicat. Iceta ha afegit que li hagués agradat que les crítiques de Torra fossin més constructives i que no les hagués fet públicament. També ha respost les crítiques sobre la compra de material assegurant que en tot moment les comunitats autònomes han tingut la possibilitat de fer compres per les seu compte.

Davant les crítiques al govern de Pedro Sánchez que li retreuen que no consulti ni comuniqui les seves decisions, Iceta ha defensat que en un primer moment quan hi ha un incendi “la urgència d’actuar passa per davant de tot” i que no hi ha temps per preguntar. Això sí, segons Iceta, una vegada conduïda la crisi, llavors hi ha més temps per compartir decisions. En aquest sentit, ha tret importància a les crítiques assegurant que en totes les crisis passa el mateix.

Pactes de la Moncloa “molt difícils”

Iceta considera que serà “molt difícil” reeditar els pactes de la Moncloa i ha argumentat que ara “l’escenari polític és absolutament diferent” ja que a l’any ’77 “tothom tenia clar que s’havia de fer pinya per tirar endavant”. De tota manera, el primer secretari del PSC creu que seria molt bo que “quan es vegi el final del túnel hi hagi acords per a la recuperació econòmica i social”.

Pel que fa al govern de coalició entre PSOE i Unides Podem, Iceta ha donat per fet que sobreviurà a la crisi pel coronavirus i ha afegit que és “molt probable” que duri els 4 anys després de superar aquesta situació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes