Els periodistes es planten davant del Gobierno

Moncloa planteja que els mitjans acordin entre ells un format de rodes de premsa

La Secretaria d’Estat de Comunicació (SEC) ha plantejat aquest dissabte als periodistes que acordin entre ells un format alternatiu de rodes de premsa sota aquest estat d’alarma que satisfaci al conjunt de mitjans de comunicació.

Publicitat

Ho ha dit en un comunicat després de les queixes que més de 400 professionals de la premsa van expressar en un manifest pel filtre actual que s’aplica a les preguntes en les compareixences del Govern, que selecciona i formula el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver.

La SEC respon l’última carta que ahir dissabte li van dirigir les associacions principals de la premsa APM i FAPE, en què li reiteraven la seva proposta per millorar l’actual sistema, i que passava per incorporar preguntes en directe que formulessin alguns periodistes que solen cobrir la informació del Govern, al mateix temps que es mantenia l’actual xat com a canal perquè la resta de mitjans enviés les seves preguntes a l’Executiu, i que seguiria seleccionant i formulant Oliver.

La SEC no rebutja aquesta vegada, com sí va fer després de conèixer per vegada primera la proposta de l’APM i la FAPE, que siguin els periodistes habituals acreditats davant La Moncloa els qui facin preguntes en directe per videoconferència, però sosté que aquest grup és molt heterogeni i seria necessari “dividir també aquest grup, segons criteris generals més objectius”.

Però es reafirma que en aquestes rodes de premsa han de poder seguir participant els més de 160 mitjans de comunicació nacionals, internacionals, autonòmics i fins i tot locals que formen part d’aquest xat, per la qual cosa torna a convidar als professionals a que siguin ells els qui facin arribar a la SEC una alternativa.

En senyal de protesta, diversos de mitjans de comunicació han anunciat que deixaran de preguntar en les rodes de premsa del Govern central fins que el sistema es canviï.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes