El projecte mèdic català de respiradors ja arriba a 60 països i 5.000 col·laboradors

La iniciativa fou impulsada per l'empresa barcelonina Protofy.xyz

En només dues setmanes, un projecte que va néixer a unes petites oficines de Barcelona s’ha acabat convertint en un fenomen d’impacte mundial. Es tracta dels respiradors d’emergència OxyGEN, una iniciativa impulsada per l’empresa catalana Protofy.xyz que ha traspassat fronteres i, alhora, ha creat una enorme comunitat amb un únic objectiu: dotar als centres sanitaris del material necessari per combatre el coronavirus. El projecte mèdic ja ha arribat a 60 països i la xarxa de col·laboradors supera els 5.000 agents. La proposta ha obtingut aquest divendres l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha despertat l’interès d’empreses com Seat, que ja han començat a produir respiradors a gran escala.

Publicitat

OxyGEN neix en plena crisi sanitària del coronavirus amb la missió de fer front a la manca de respiradors automàtics que pateixen els diferents centres sanitaris de tot el món. “Vam dissenyar una màquina seguint un enfocament ‘low tech’ que permetés una fabricació massiva a tot el món”, comenta Ignasi Plaza, conseller delegat de Protofy.xyz i màxim responsable del projecte OxyGEN. L’èxit de la iniciativa es resumeix en dues paraules: ‘hardware’ obert. El tret característic d’OxyGEN és que els plànols tècnics i la llista de materials necessaris per produir els respiradors estan disponibles dins una pàgina web accessible a tothom.

A l’estat espanyol, empreses com Seat o Hersill ja s’han fixat en el producte i el començaran a fabricar a partir d’aquest cap de setmana. Tal com ha anunciat l’automobilística aquesta setmana, la planta de Martorell tindrà al voltant de 150 empleats que es dedicaran a la producció de 300 respiradors al dia. A banda, el projecte també compta amb la validació de professionals de l’Hospital Germans Trias i Pujol i de l’Hospital Clínica de Barcelona.

Un dispositiu que emula els respiradors de les ambulàncies

Els respiradors dissenyats per Protofy.xyz funcionen de manera similar als respiradors que es troben a les ambulàncies. “El nostre prototip funciona com un accionador automatitzat d’un ambú, que és com una pilota de rugby de silicona que dóna aire; el que vam fer nosaltres va ser incorporar elements mecànics que pressionin l’ambú perquè proporcionin la respiració assistida adequada per cada pacient”, explica Plaza.

Gràcies a aquest sistema, “el personal sanitari que acciona l’ambú es podrà alliberar i així atendre diversos pacients alhora”, remarca Lluís Rovira, cofundador de Protofy.xyz. Des de l’empresa han dissenyat dues versions d’OxyGEN perquè els respiradors es puguin adaptar a diferents cadenes de producció. Per una banda hi ha la versió “M”, que es pot construir a base de fusta o acrílic des de tallers de menors dimensions. La versió “P”, en canvi, està pensada per a grans superfícies industrials, ja que la seva producció es fa a partir de materials metàl·lics.

Camí per recórrer

Tot i que els respiradors ja compten amb l’homologació de l’AEMPS, des de Protofy.xyz asseguren que es mantindran actius per millorar les prestacions dels dispositius. “Estem treballant en millores a nivell de muntatge i en la simplificació dels mecanismes”, comenta Plaza. A banda, l’empresa amb seu a Barcelona assessora constantment als diferents fabricants per assegurar que tota la producció es realitza de forma correcta.

El següent repte és trobar al material suficient per poder fer front a una fabricació a gran escala. “Quan certifiques un dispositiu mèdic, el llistat de components ha de ser sempre el mateix; a hores d’ara, moltes fàbriques estan parades, i a vegades és difícil trobar grans estocs”, conclou Plaza.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes