El govern espanyol presentarà mesures extraordinàries per afrontar el coronavirus

Sánchez es reunirà a la tarda amb els agents socials

El Consell de Ministres es reuneix aquest dijous amb caràcter extraordinari per aprovar mesures de suport econòmic contra el coronavirus, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha declarat pandèmia global.

Publicitat

Les mesures de suport econòmic que previsiblement s’aprovaran aquest dijous ja s’han dialogat en les diferents taules del diàleg social durant aquestes setmanes entre el Govern espanyol, els sindicats i la patronal.

De fet, el president del Govern central, Pedro Sánchez, es reunirà aquesta tarda, a les 17.00 hores, amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i amb els presidents de la CEOE i la Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament, per parlar d’aquestes mesures, així com per promoure el diàleg social i establir un calendari oficial de reunions.

A la reunió amb els agents socials assistiran els quatre vicepresidents del Govern d’Espanya –Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera–, així com els ministres de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; de Turisme i Comerç, Reyes Maroto, i d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.

Aquest dimecres al matí els quatre vicepresidents del Govern central, la ministra d’Hisenda i portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es van reunir per resoldre el pla de xoc contra el coronavirus, que el president del Govern central va anunciar aquest dilluns i que previsiblement s’aprovarà aquest dijous al Consell de Ministres, si no íntegrament, en part.

En una compareixença als mitjans d’aquest dimarts, Sánchez va avançar algunes de les mesures que formaran part del pla, com facilitats perquè els pares i mares que s’han vist afectats pel tancament de col·legis puguin reduir la jornada laboral.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va anunciar dimecres en una entrevista a Onda Cero que ha recollit Europa Press que s’aprovarà una nova prestació econòmica de la Seguretat Social per compensar la pèrdua d’ingressos als progenitors que es vegin obligats a treballar menys hores per poder cuidar dels seus fills durant el temps que les escoles romanguin tancades.

També està previst que s’aprovi una moratòria en el pagament de cotitzacions per a empreses i autònoms de les zones més afectades pel coronavirus (ara per ara Madrid, la Rioja i algunes zones del País Basc). En concret, s’oferiria el termini d’un any per pagar les quotes, però sense interessos ni recàrrecs.

Aquestes mesures pretenen descarregar de costos a empreses i autònoms i se sumen a una altra iniciativa que es el Govern espanyol va aprovar aquest dimecres: considerar com baixa per contingències professionals als treballadors en quarentena, de manera que la prestació a percebre passa a ser més alta (del 75% davant del 60% d’una malaltia comuna) i que assumeix la Seguretat Social, cosa que evita que el treballador perdi els tres primers dies de sou i que l’empresa pagui la baixa del quart al quinzè dia.

El pla de xoc del Govern espanyol està “molt avançat”, segons les fonts consultades, sobretot en les mesures de Seguretat Social i de liquiditat per a les empreses. En aquest sentit, Sánchez va avançar dimarts que el pla inclourà mesures per facilitar liquiditat a les empreses, com línies de crèdits i ajornaments en el pagament d’impostos.

Pel que fa a les mesures laborals, fonts de Treball han informat a Europa Press que ja s’han fet diverses reunions amb els agents socials i que existeix un “ampli consens” sobre les mesures a adoptar.

Una, tal com va avançar el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, serà la de reposar els treballadors afectats per suspensions temporals d’ocupació el temps de la prestació d’atur que consumin durant l’ERTE.

El president del Govern d’Espanya ha assenyalat aquests dies que es provarà de protegir l’ocupació en sectors que pateixin caigudes temporals de la demanda, amb procediments de flexibilitat laboral (reduccions de jornada, ajustos temporals) perquè les empreses no hagin d’acomiadar personal.

El pla contemplarà també mesures específiques en el sector del turisme i en el del transport perquè son molt sensibles al brot de coronavirus.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes