“La construcció social del què ha de ser la maternitat i com ser bones mares em causa malestar

Eva Baltasar, autora de 'Permagel', publica 'Boulder' protagonitzada per una dona solitària i que té el desig d'estar sola

L’escriptora Eva Baltasar acaba de publicar ‘Boulder’ (Club Editor) i assegura que ha escrit la història que volia. “Em desentenc del resultat, si agrada bé i si no també, i la vida segueix, estic tranquil·la”, afirma en una entrevista amb l’ACN. La publicació de ‘Boulder’ havia generat expectació després de l’èxit de la seva primera novel·la ‘Permagel’. Però Baltasar admet que hauria sentit algun pes si hagués intentat fer un llibre semblant o hagués intentat acontentar a algú. A ‘Boulder’, Baltasar narra la història d’una dona solitària i com afronta l’arribada de l’amor i de la maternitat. Reconeix que a ella “aquesta construcció social del què ha de ser la maternitat i com ser bones mares” li causa “molt malestar i incomoditat”.

Publicitat

Baltasar ha escrit ‘Boulder’ tres vegades, les dues primeres, reconeix, les va “lluitar molt” i “no n’estava satisfeta” i a la tercera es “va rendir i va sortir filada de principi a fi. Eren històries diferents i no em satisfeien”. Després dels dos primers intents, l’autora es va preguntar a si mateixa: “Com comença aquesta història?” I va anar fins a un record seu quan amb 20 anys anava per Xile amb una motxilla i una nit de temporal va comprar un bitllet per un mercant. “Va ser una nit de temporal horrorosa i em pensava que em moriria perquè les onades se m’enduien, però vaig sobreviure” i “quan va desembarcar el vaixell vaig pensar que si anés sola els demanaria per quedar-me. Em vaig enamorar d’aquell intensitat”.

Quan va comença a escriure ‘Boulder’ de seguida va descobrir a la protagonista i va saber com sentia i pensava i a partir d’aquí va néixer la història. “He trobat la dona que volia trobar escrivint ‘Boulder’, una dona que hauria pogut ser o que m’hagués agradat ser en determinat moment i una dona que sent com jo m’he sentit moltes vegades”.

L’escriptora explica que la protagonista de ‘Permagel’ i la de ‘Boulder’ tenen relació perquè “són dones solitàries, que volen estar soles i sembla que la vida no els ho permet”. A ‘Boulder’, detalla, la protagonista vol mantenir els seus espais de solitud però a partir de l’amor comença a prendre decisions que no estan en coherència amb el que ella sent com ser mare. “En el moment que accepta ser mare, quan no ho vol ser, encara és pitjor i entra en incoherències. Quan entres en incoherències, et debilites”.

La protagonista viu la relació de la seva parella i de la filla i se sent exclosa d’elles, però en alguns moments també se sent mare i ho gaudeix. “He viscut els dos personatges a la vegada, he estat mare biològica i he gaudit de l’embaràs, del part i la lactància però m’he vist a mi mateixa amb la mirada de la Boulder”. Explica que s’ha trobat amb una classe amb la llevadora i les altres embarassades i pensant que no suportava estar allà i marxar. “Per una banda ho gaudeixes i per altra tota aquesta construcció social del què ha de ser la maternitat i com ser bones mares em causa molt malestar i incomoditat i he creat un personatge que aquesta incomoditat la viu no sent ella la mare biològica”.

Pel que fa l’escriptura, Baltasar admet que té molta cura de llenguatge i que el treballa molt poèticament. “No em sento que hagi abandonat la poesia, sinó que tinc els mateixos problemes que tenia quan escrivia poesia que són buscar cert ritme i que una paraula ha de ser plana i no aguda”. Creu que amb la narrativa hi surt guanyant perquè “és un projecte molt més llarg que un poemari” i perquè el fet de crear un personatge “és molt sanador. Escrivia una poesia molt des del jo i confessional i en una novel·la crees un personatge que acaba dient les mateixes coses que podia expressar en la poesia, però hi ha una distància que és molt terapèutica”.

‘Permagel’

Baltasar assegura que ‘Permagel’ li ha donat “moltíssimes alegries” i ho ha rebut tot, diu, “amb certa sorpresa i calma. Intento que tot allò de bo que em porta la vida aprofitar-ho perquè sé que passarà” i sobretot el seu objectiu és que tot això no la “canviï” ni la “tombi” ni la converteixi en “una altra persona”. Tot i l’èxit de la seva primera novel·la, assenyala que no ha notat “cap pes” a l’escriure ‘Boulder’.

Trilogia

L’autora explica que segueix en peu fer una trilogia i acabar amb ‘Mamut’ que serà el tercer dels llibres. “Està començat però ara em dedicaré a acompanyar al ‘Boulder'”, afirma.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes