El COAC posa en marxa un arxiu digital amb més de 1.600 obres de l’arquitectura catalana moderna i contemporània

El portal arquitecturacatalana.cat preveu ampliar-se amb un miler d'obres a l'any amb una bústia oberta a la ciutadania

Publicitat

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha posat en marxa una plataforma digital per navegar de manera intuïtiva i en xarxa per les obres arquitectòniques d’autors catalans des del segle XIX fins avui. Arquitecturacatalana.cat s’estrena amb més de 1.600 obres de 1.100 arquitectes i estudis i preveu augmentar l’arxiu en un miler d’obres cada any. Ho farà amb una bústia ciutadana per a què col·lectivament es proposin edificis que passaran per l’aprovació d’una comissió experta. Així doncs, la voluntat és ampliar el període catalogat i “posar llums vermelles en peces d’interès que el territori no té ben localitzades”. “Ajudem a preservar-les i donar-les a conèixer”, ha dit aquest dimarts la degana del COAC, Assumpció Puig.

La “virtut” del projecte respecte les anteriors guies d’arquitectura és que al ser virtual està obert a modificacions i ampliacions constants. “És un projecte que és viu, seguirem apilant-ho a nivell de documentació i inventari amb la intenció d’haver abordat aquest any tot el període contemporani i modern i a partir de l’any que ve poder anar a altres moments de la història”, ha detallat un dels directors de la plataforma, Aureli Mora.

L’arxiu s’estrena amb més de 1.600 obres que comprenen el període entre el 1832 (any de reconstrucció de la primera xemeneia industrial de Catalunya, la del Vapor Bonaplata al Raval de Barcelona) fins a l’actualitat. El catàleg creixerà amb obres més recents i d’altres més antigues gràcies a una bústia que es preveu obrir aquest any per a què ciutadans puguin aportar noves obres o bé documents relacionats amb les obres ja incloses.

I és que la web inclou una catalogació detallada de cada edifici, amb l’adreça, la categoria, el nivell de protecció, la memòria, els premis obtinguts o una cronologia amb les reformes i ampliacions fetes al llarg de la seva història. S’hi vinculen fotografies, plànols, dibuixos o bibliografia relacionada.

Així mateix, l’apartat de l’autor de l’obra permet navegar cap a altres creacions de l’arquitecte, així com conèixer interactivament edificis propers d’interès a través d’un mapa. Les cerques permeten acotar períodes històrics o geogràfics, tipologies o estudis d’arquitectes, descobrint la seva obra i les col·laboracions que han fet durant la seva trajectòria.

El fons està nodrit en gran part per l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes però també amb la documentació de despatxos d’arquitectura i fotògrafs que han cedit els drets dels materials publicats.
“La web ha de tenir un nivell i recollir la bona arquitectura que fem”, ha assegurat la degana del COAC, Assumpció Puig.

L’objectiu com a eina és que tota la població l’utilitzi per conèixer millor el seu entorn més immediat o bé per trobar informació sobre el patrimoni d’altres punts dels territori i planificar-hi visites. La web s’obre en català però es preveu que s’habiliti la versió en castellà i en anglès properament.

Museu d’arquitectura del segle XXI

La degana del Col·legi d’Arquitectes, Assumpció Puig, ha assegurat que aquest espai virtual és una “pota més” del futur museu del segle XXI d’arquitectura catalana. “És un pas més del que el Col·legi pot aportar a un museu del segle XXI, com a espai físic i virtual”, ha apuntat.

Puig considera que “s’ha de crear un relat de museu” i “trobar un consens” amb el departament de Cultura, amb qui tenen contactes al respecte, per tal de donar un impuls a l’arquitectura catalana com a valor cabdal del país.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes