La inversemblant excusa de la fiscalia de Sánchez perquè Romeva no pugui sortir de la presó

Rebutja que Romeva treballi en una entitat per "similitud" amb el càrrec de conseller

Publicitat

La Fiscalia s’ha oposat que l’exconseller d’Afers Exteriors de la Generalitat Raül Romeva, que el Tribunal Suprem va condemnar pel procés sobiranista, pugui sortir de la presó de Lledoners (Barcelona) per treballar en l’entitat Associació Districte 11 City to City per avaluar el compliment dels Acords de Dayton a Bòsnia perquè aprecia una “certa similitud” amb l’activitat que duia a terme com a conseller.

En un escrit, el ministeri públic rebutja que Romeva surti de la presó tres dies a la setmana durant sis hores per treballar en aquesta entitat perquè allà organitzarà tota l’actualització de la cooperació entre Catalunya i Bòsnia, i “s’aprecia una certa similitud entre aquesta activitat i la que duia a terme com a conseller, la qual cosa no va impedir que cometés el delicte”.

El fiscal argumenta que “ningú no dubta del seu extens coneixement i empatia amb la situació de Bòsnia, però això no constitueix cap tractament”, perquè els seus amplis coneixements sobre la matèria i la preocupació pel conflicte bosnià no només són anteriors a la comissió delictiva sinó que d’alguna manera li van impedir realitzar-la, recalca el text.

Constata que l’àrea laboral “no és un dèficit que calgui treballar en l’intern”, perquè té una rellevant trajectòria universitària i abans d’entrar a la presó tenia feina, i preveu que quan quedi en llibertat no tindrà cap problema a trobar feina perquè compta amb una extensa preparació –a la presó està elaborant la segona tesi doctoral–.

Per al ministeri fiscal, el programa de tractament d’acord amb la tipologia delictiva hauria d'”ensenyar a respectar la llei, que només es pot aconseguir allò que es desitja mitjançant els mecanismes que s’estableixen legalment en la normativa que regeix el nostre estat social i democràtic de dret”.

No tindrà influència positiva

Així, assegura que l’article 100.2 “no influirà de manera positiva en les manques tratamentales de l’intern, perquè a través de la seva concessió, que facilita la feina del condemnat a l’exterior, no es produeix cap efecte de tractament”.

Insisteix que l’àrea laboral no té “cap relació” amb la tipologia delictiva per la qual l’intern compleix condemna, per la qual cosa no veu cap efecte de tractament, perquè l’intern no va cometre els delictes per una necessitat econòmica, sinó que va cometre un delicte contra l’ordre públic i l’administració pública.

El fiscal també ressalta que Romeva no ha complert encara un quart de la pena, no ha tingut permisos penitenciaris, i que la presó també té finalitats de retribució i prevenció, d'”intimidació al conjunt de la societat i al propi delinqüent per dissuadir de la comissió de nous delictes”.

La Fiscalia s’ha oposat a l’aplicació del 100.2 a altres presos de l’1-O com ara al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, tot i que la jutgessa de vigilància penitenciària va avalar per a ell l’aplicació d’aquest precepte aquest dijous.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes