El xantatge d’Erdogan a la UE: “Han arribat 1,5 milions de sirians”

Publicitat

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat que 1,5 milions de refugiats sirians han arribat en les últimes dates a la frontera turca i ha denunciat els incompliments de la Unió Europea dels seus compromisos en matèria d’acolliment de refugiats, ha informat l’agència de notícies turca Anatolia.

Erdogan ha subratllat que la Unió Europea i l’opinió pública mundial no entenen la situació actual a Turquia, que ja acull més de quatre milions de refugiats. En declaracions a la premsa després de reunir-se a la seu de la Presidència turca amb el primer ministre búlgar, Boiko Boríssov, el mandatari turc ha assegurat que 1,5 milions de sirians han hagut d’abandonar casa seva a la província d’Idlib, al nord-oest de Síria, i han arribat a la frontera amb Turquia.

Erdogan ha subratllat que la Unió Europea no ha complert per complet els compromisos que va adoptar en el marc de l’acord migratori que va signar amb Turquia el març del 2016 i no ha compartit la responsabilitat d’acollir refugiats.

En aquest sentit, ha criticat els dobles estàndards que, a parer seu, té la Unió Europea, i ha dit que si no comparteix la càrrega dels refugiats amb Turquia, les fronteres turques continuaran obertes.

A més, ha rebutjat l’oferta de 1.000 milions d’euros d’ajuda als migrants i ha recordat que Ankara s’ha gastat 40.000 milions d’euros i haurà de buscar vies per aconseguir els fons necessaris.

Erdogan ha demanat al president del Consell Europeu, Charles Michel, que ja ha estat a la frontera de Turquia amb Grècia, que visiti la zona costanera perquè vegi coma actua de la Guàrdia Costanera grega al mar Egeu.

El mandatari turc ha censurat que, mentre la UE ignora les preocupacions de Turquia, continuï donant suport a Grècia malgrat les violacions de Drets Humans que ha comès per impedir que arribessin migrants i refugiats des de Turquia.

Finalment, ha assegurat que Atenes no té respecte per les lleis migratòries i ha denunciat que les forces de seguretat turques han matat dos migrants i han ferit un altre. Erdogan ha subratllat que els refugiats i els sol·licitants d’asil són lliures d’abandonar els països o son i poden triar on se’n van.

En la compareixença a la premsa, el primer ministre búlgar ha donat suport a Erdogan i ha dit que ningú no entén la magnitud de la crisi a la frontera de Turquia amb Grècia. A més, ha assenyalat que no entén per què la UE no ha donat els fons que va prometre per abordar la crisi migratòria.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes