Ja és primavera a Bromera

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El Café Rialto de València ha sigut l’escenari escollit pels responsables de l’editorial Bromera per a presentar les novetats d’aquesta primavera. Acompanyat per l’escriptor Vicent Usó, el director literari de Bromera  Gonçal López-Pampló ha desplegat sobre l’escenari els títols que conformen un catàleg de dimensió internacional traduït a més de 20 idiomes.

Una de les publicacions més esperades de l’editorial d’Alzira és la novel·la pòstuma d’Isabel-Clara Simó, El teu gust, un relat sobre l’amor, el sexe, l’art, la cultura i les passions que mouen les persones, que ha suposat tot un repte humà i professional per a l’editorial, que va mantenir el contacte amb l’escriptora fins poc abans de morir, sabent que el temps corria en contra. La novel·la es presentarà el 9 de març a València i el 10 a Barcelona. Unes setmanes més tard es presentarà a Alcoi. Així, seran “unes presentacions que inevitablement tindran cert punt d’homenatge”, ha anticipat López-Pampló.

El director literari de Bromera també ha destacat No sabràs el teu nom com “una de les novel·les més importants que hem publicat en els últims anys”. L’autor, Vicent Usó, mescla diferents veus narratives i estils d’escriptura en un llibre guardonat amb el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira que aborda un dels temes més dolorosos de la nostra memòria recent: el robatori organitzat de criatures acabades de nàixer. Usó ha reflexionat sobre la dificultat de traslladar uns fets reals tan potents a una ficció que el vila-realenc va estar incubant durant cinc anys fins que va donar amb un fil narratiu: “Vaig trobar un fet que a la premsa no se li donava la importància que per a mi havia de tindre. Per tal de furtar-les els fills, a les mares se’ls deia que els xiquets havien mort. Però elles no tenien constància que estigueren vius o morts i, per tant, tenien una sospita que no podien confirmar, una certesa de la qual dubtaven. Un dubte que les va acompanyar fins la mort. Una incertesa agreujada pel silenci”. Així, “són els únics personatges els quals he sentit que no podia arribar a estar tant a dins precisament per la magnitud dels sentiments que explore”, afirma Usó.

Un altra de les novetats per destacar és la traducció de Sota les flames, novel·la negra del francés Hervé Le Corre que retrata els últims dies de la Comuna de París. “Una aposta en el sentit literal de l’expressió”, ha explicat referint-se al llibre López-Pampló. També ha volgut destacar que “Bromera segueix apostant per la traducció, ja que això homologa i fa conviure i dialogar obres d’altres autors, d’altres tradicions i d’altres llengües amb les de la nostra pròpia”.

Seguint amb l’assumpte de les traduccions però en sentit invers, a l’acte s’ha volgut destacar que vora el 10% de la facturació de l’empresa prové de la venda de drets a l’estranger. En aquest sentit destaca un altra de les novetats presentades: Iaios, piranyes i altres històries, l’àlbum il·lustrat de Rocio Bonilla traduït a més de 20 idiomes i que ja ha arribat a mig milió de lectors en tot el món. Bonilla parla en aquesta obra dirigida al públic infantil d’un tema tan universal com la relació entre avis i nets. Sense sortir de l’àmbit juvenil, la nova obra de Joanjo Garcia Quan s’apague la llum apel·la als joves lectors preocupats per l’emergència climàtica i tracta temes tan actuals com una conspiració mundial per crear un virus que acabe amb bona part de la humanitat (hola, coronavirus!).

Finalment, López-Pampló ha anunciat algunes línies mestres del segon semestre de 2020, entre les quals destaquen la publicació de la novel·la pòstuma de Carme Miquel, Benilluna, i la celebració del 30 aniversari de la col·lecció El Micalet Galàctic: “Volem reivindicar la creació constant durant 30 anys d’una base de lectors que es projecta en el futur”, ha explicat el director literari de Bromera.

López-Pampló es mostra optimista respecte a la salut del sector editorial valencià, tot i que preveu una contracció del consum en 2020, que explica una sèrie de moviments en l’escena político-económica a nivell internacional: les guerres comercials entre països, el proteccionisme o les pandèmies poden afectar la venta de llibres. Tot i que es pot tenir la temptació de pensar que el coronavirus pot ser una gran oportunitat per a que molts aprofitem la quarantena per a llegir tot el que mai podem llegir, la realitat és que la situació d’emergència sanitària ja ha fet que es pospose la Fira Internacional del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, la qual cosa pot suposar un fre per al dinamisme del sector.

Més enllà de qüestions de salut pública, el director literari de Bromera també ha reflexionat sobre l’estat de la literatura valenciana arran de la discussió que s’ha generat a Twitter els dies previs a la presentació: “No crec que la qualitat siga un factor determinant a l’hora d’explicar les vendes, ja que és un valor relatiu, temporal i contextual, que depén de la mirada que té una societat sobre els seus llibres en un moment determinat.  Si tenim un problema, és de visibilitat”.

Avui al Rialto estàvem els principals mitjans de comunicació valencians i hem volgut ser una mica punyents a l’hora de preguntar per què Bromera ha tornat a presentar el seu catàleg primaveral a València després de les passades absències i per què alguns dels escriptors valencians amb més èxit del moment publiquen en editorials catalanes.  “Les possibilitats que han tingut probablement no les hagueren tingudes en una editorial valenciana. Dir el contrari seria menys políticament correcte, però cal ser autocrítics. Sense publicar des de Catalunya,  des d’unes determinades estructures, contactes i relacions, l’èxit que han tingut seria més difícil”, ha respost López-Pampló a la segona pregunta. Pel que fa al retrobament amb la ciutat del Túria, l’editor ha afirmat que es tracta d’una “declaració de principis per estar més presents a la capital, que naix d’una reflexió de país, per ser més ambiciosos i fer més accions per a la premsa valenciana”.

- Publicitat -