Sánchez diu ‘No’ a posar les urnes perquè no existeix una majoria independentista

Publicitat

El dia en què es constitueix la taula de diàleg sobre el “conflicte polític” a Catalunya entre el Govern central i la Generalitat, un dels socis del Govern, JxCat, ha advertit al cap de l’executiu espanyol, que sense una consulta perquè els catalans decideixin quina relació volen amb Espanya no hi haurà una solució al territori.

“De debò, si vostè és tan demòcrata i tan progressista, si us plau tingui present que no hi ha cap solució al marge de les urnes”, ha reclamat la diputada de JxCat, Laura Borràs, al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la sessió de control de l’executiu al Congrés dels Diputats.

Sánchez li ha recordat que en les successives eleccions autonòmiques que Catalunya ha celebrat aquests darrers deu anys, les forces independentistes no han aconseguit una majoria social, tot i que per la llei electoral, sí han obtingut una majoria parlamentària. Per això, ha instat l’independentisme a assumir que “Catalunya és plural” i a reconèixer l’altra part de Catalunya que no vol separar-se d’Espanya.

En una pregunta oral que ha adreçat al president, Borràs s’ha queixat que “després del fracàs de l’Estatut i l’incompliment de fins a sis sistemes de finançament”, el Congrés dels Diputats, amb la majoria del PP i del PSOE, respongués al 2014 amb un “no en majúscules” a la petició de l’independentisme d’un referèndum pactat perquè consideraven que no tenia cabuda en la Constitució.

“Doneu-la una mica de si, si voleu tenir una oportunitat perquè el resultat és que ens n’anem”, ha dit Borràs, i ha sostingut que el vot independentista “no ha fet més que créixer” i que el 70 per cent dels catalans considera que hi ha d’haver un referèndum per decidir la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya.

Sánchez ha rebatut aquesta afirmació de Borràs i ha recordat que les forces independentistes no tenen darrere la majoria social de Catalunya i ha posat en valor que aquest mateix dimecres el Govern espanyol i la Generalitat engeguin “la taula de diàleg”, que ha de tenir una finalitat: el “retrobament” entre els catalans i el conjunt del país.

En la seva rèplica, Borràs s’ha queixat que el president faci servir l'”excusa” de la majoria parlamentària, però ha reconegut que no compten amb una majoria social al darrere i ha dubtat que la posició del Govern espanyol canviï si la majoria dels catalans volen separar-se. També ha instat Sánchez a “esbrossar” el “camí de la repressió” abans de començar a transitar per la via del diàleg.

Amb tot, Sánchez ha agraït a la diputada de JxCat el “to” que ha fet servir en la seva pregunta, però ha insistit en la conveniència que l’independentisme “reconegui que una part no més petita” de Catalunya “no combrega” amb la independència i vol “deixar enrere” una dècada de greuges.

El president ha afirmat que el Govern d’Espanya s’asseurà en la taula de diàleg “amb el millor dels ànims” i espera que “doni fruits” per al “retrobament necessari” entre els catalans i també entre els catalans i el conjunt d’Espanya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes