La fiscalia retrata l’obsessió de l’Estat per acabar amb Puigdemont

Es querella contra el director de l'Oficina de Puigdemont i la secretària general de Presidèncials, qui els acusa de malversació i prevaricació per viatges i tiquets

La fiscalia ha presentat una querella contra Josep Lluís Alay, director de l’Oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, per viatges i tiquets de peatge. L’acusa dels delictes de malversació i prevaricació. Se n’ocuparà el jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona, segons han confirmat fonts del ministeri públic. En un comunicat, l’Oficina de Puigdemont explica que la causa de la querella és un viatge “justificat i oficial” d’Alay a Nova Caledònia i el pagament d’uns tiquets de peatge per anar a la presó de Lledoners. La querella també es dirigeix contra la secretària general del Departament de Presidència, Meritxell Masó, per autoritzar el desplaçament a Nova Caledònia i la despesa corresponent.

Publicitat

Segons la querella, la secretària general de Presidència ho feia “amb ple coneixement que aquella activitat no es trobava entre les atribuïdes” a Alay “ni es corresponia amb cap de les necessitats personals, polítiques i socials que a través de l’Oficina de l’expresident es cobreix”. Va adoptar, continua, una resolució “manifestament arbitrària i injusta”. S’inclouen els bitllets d’avió, per 4.394 euros, i també dietes i altres despeses per valor de 377 euros més.

L’Oficina de Puigdemont assegura que els seus treballadors estan complint el marc legal i atribueix la querella a “raons polítiques i no legals”.

“La fiscalia provincial de Barcelona continua la persecució a l’entorn del president Puigdemont”, es queixa en un comunicat, on ha remarcat que el viatge d’Alay a Nova Caledònia es va produir amb motiu del referèndum d’autodeterminació que va celebrar aquella regió el 4 de novembre del 20189, convidat pel Front d’Alliberament Nacional de Kanak Socialista. Pel que fa als tiquets de peatge, sumen 11 euros.

Segons l’Oficina, els seus treballadors “compleixen tots els requeriments econòmics i jurídics que estableix el marc legal de les oficines dels expresidents de la Generalitat”.

També ha aprofitat per recordar que l’Audiència Nacional va arxivar la causa oberta contra Alay per acompanyar Puigdemont a l’estranger. En aquest sentit, ha remarcat que la fiscalia “ha gastat en aquesta investigació molt més diner públic del que s’acusa el senyor Alay de malversar”, i anuncia que demanarà explicacions per aquest tipus “d’investigacions prospectives que van a càrrec de tots els contribuents”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes