QUIET’S? | Luz Achával

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Deu preguntes i deu respostes per saber qui és què

Luz Achával reencarna Lubadalu, una artista que reflexe la mirada interior de cadascú. Les seves vinyetes són un bany d’acceptació, un remei en vers les quotidianitats introspectives. En vers les frustracions sobre l’autoestima, les relacions humanes, les expectatives socials que ningú vol asumir, és a dir, veritats que despullen la humanitat, la vinyetista les subverteix desestabilitzant els patrons imposats per la societat.

Captura del compte d’Instagram

Inspirada en el seu llenguatge i el seu traç tan natural, aquesta entrevista també ha volgut despullar la seva identitat des d’un to empàtic i sincer:

Quina consideres que és la teva primera obra?

Un lleó que vaig dibuixar quan era petita. Ho vaig fer, crec, poc després de veure un documental d’animals (on sortien lleons, clar), i m’havien cridat l’atenció els testicles del lleó. Meravelles de la infància i la seva senzillesa. Quan em vaig posar a dibuixar el lleó, vaig prendre coratge i li dibuixi dos testicles petits, perfectament rodons. Després vaig anar a mostrar-li-ho a la meva mare, defensant la meva elecció amb l’argument “no em pots dir res per haver dibuixat això, perquè és així en la realitat”. Suposo que aquest argument segueix present en les meves obres, però ara dibuixo més persones que lleons, i en comptes de testicles, pèl, estries, i grans

La teva cita preferida? De qui és?

Doncs la veritat, “carpe diem, memento mori”. M’ajuda a mantenir la perspectiva.

De quin color i en quin to visualitzes els records?

Depèn dels records, en general tenen un to verd blavós, i els que són molt alegres, groc.

Quina escena cinematogràfica t’ha marcat més?

No serà una resposta alegre, la primera que m’ha vingut a la ment és de la pel·lícula “Com a aigua per a xocolata”, quan estan a punt de violar a una de les personatges i un home major s’obre els pantalons de cop de manera molt violenta. És un contrapicat, com des de la perspectiva de la noia. La vaig veure de petita i em va tenir molt de temps angoixada.

Quin és el teu objectiu a la vida? Quin és el sentit de la vida?

Ser feliç, fer tot el bé que pugui, i comprar-me una casa on pugui tenir gossos, gallines i un hort. No crec que la vida tingui sentit en si, em sembla que li donem sentit perquè ja que estem vives alguna cosa caldrà fer

En el cas de viure una apocalipsi i et donessin l’oportunitat de recrear una societat, quinx famosx t’acompanyaria?

No estic molt al dia del famoseo, la veritat. Estaria bé algú que sabés construir coses, o tècniques de supervivència

Tria una característica que admiris de la humanitat.

L’empatia. Que sempre hi ha qui vol fer el bé, i ajudar als altres.

Quina cançó cantaries en un karaoke sense parar?

“Olvídame y pega la vuelta” de Pimpinela. Especialment si la canto amb la meva germana.

Ens comparteixes una mania curiosa?

Fer jocs de paraules i bromes dolentíssimes tot el temps. És intens, no tothom pot amb això.

Què penses del nudisme?

Personalment sóc molt fan de les platges nudistes i vaig sempre que puc. Em sembla important desexualizar el cos nu, a més dóna molt de gust nedar en carns.