La caiguda del Mur de Berlín, protagonista de la 26 edició de l’Alternativa

El festival de cinema independent programa 165 pel·lícules de l'11 al 17 de novembre amb la presència de 60 convidats

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, celebra la seva 26a edició de l’11 al 17 de novembre amb una programació que inclou 165 pel·lícules, 60 convidats i múltiples activitats. Un dels temes destacats d’aquesta edició és el 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. Cristina Riera, codirectora del festival, ha destacat que s’ha de tenir “consciència d’aquesta història per intentar evitar repetir els mateixos errors. Estem encara al segle XXI construint murs”. L’Alternativa segueix amb la filosofia d’apostar per la independència creativa i l’objectiu d’apropar al públic un cinema que és difícil de veure en circuits comercials convencionals. “És un cinema honest, compromès, lliure i innovador”, ha afirmat Riera.

Publicitat

L’Alternativa comptarà amb tres seccions oficials competitives: llargmetratges, curtmetratges i nacional; i amb diverses seccions paral·leles: focus, retrospectives, programació familiar i sessions especials. A més, hi haurà espais per a la formació i el debat, amb masterclasses, tallers, trobades i seminaris per a escoles. La secció l’Alternativa Professionals, per la seva banda, proposa les desenes Jornades de l’Alternativa Professionals i Cinema Pendent, les sessions d’assessorament de projectes.

Aquest any, la inauguració de l’Alternativa serà la ‘versió radiofònica’ de la peça escènica ‘Andrei Rublev’, de Societat Doctor Alonso, que pren com a punt de partida la pel·lícula d’Andrei Tarkovski amb el mateix títol i hi suma el llenguatge escènic de la companyia de Tomás Aragay i Sofía Asencio.

La selecció a competició de l’Alternativa descobreix, un any més, el millor cinema independent internacional, amb 10 llargmetratges i 12 curtmetratges. Els 10 llargmetratges internacionals seleccionats a l’Alternativa 2019 són ‘4 godine u 10 minuta’, de Mladen Kovačević (Sèrbia); ‘Bait’, de Mark Jenkin (Regne Unit); ‘Campo’, de Tiago Hespanha (Portugal); ‘De nuevo otra vez’, de Romina Paula (Argentina); ‘Erde’, de Nikolaus Geyrhalter (Àustria); ‘La Mer du milieu’, de Jean-Marc Chapoulie (França); ‘Nos défaites’, de Jean-Gabriel Périot (França); ‘Shelter: Farewell to Eden’, d’Enrico Masi (Itàlia/França); ‘Swarm Season’, de Sarah Christman (Estats Units), i ‘Zumiriki’, d’Oskar Alegria (Espanya).

Els temes de gran part dels films programats, com ha explicat Riera, tracten temes d’actualitat com l’ecologia, la relació entre l’home i la naturalesa o temes de migració i de memòria història.

Nova secció

Aquest any l’Alternativa suma la secció competitiva Nacional, amb 18 films, entre llargmetratges, migmetratges i curtmetratges, entre les quals hi ha ‘Las letras de Jordi’, de Maider Fernández; ‘Meseta’, de Juan Palacios i ‘Una corriente salvaje’, de Núria Ibáñez. Tots ells opten, per primera vegada, a un premi en metàl·lic de 2.000 euros.

Dins de les seccions paral·leles, l’Alternativa 2019 programa tres sessions especials, amb la preestrena a Catalunya de tres films singulars: ‘Les Perseides’, ‘El escritor de un país sin librerías’ i ‘Fin de siglo’.

Mur de Berlín

La celebració del festival de cinema coincideix amb el 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. En aquest sentit, el festival dedica una secció paral·lela a repassar les realitats socials, polítiques i culturals prèvies i posteriors a la reunificació. La secció Mur de Berlín comptarà amb la presència del cineasta Thomas Heise, qui presentarà el film ‘Material’.

Jean-Gabriel Périot

El cineasta francès Jean-Gabriel Périot presentarà també una secció amb films destacats de la seva filmografia i oferirà dues masterclasses sobre el cinema d’arxiu. “És un autor que hem donat suport des dels seus inicis i ell està fent un treball molt potent sobre les mobilitzacions ciutadanes”, ha explicat Riera.

Per la seva part, la cineasta catalana Neus Ballús impartirà el seminari ‘Partir d’algú. Treball amb actors no-professionals, de l’escriptura al rodatge’, i presentarà quatre dels seus curtmetratges: ‘L’avi de la càmera’ (2005), ‘La Gabi’ (2006), ‘Pepitu Ricu’ (2008) i ‘Immersió’ (2009).

L’Alternativa 2019 inclou també una programació familiar a la secció ‘Petits Experiments’, que programa conjuntament amb El Meu Primer Festival. Aquesta col·laboració consisteix en dues sessions, de 12 i 8 curtmetratges, i el taller Fem una pel·li amb el Bombeto i un taller lúdic i formatiu per a Descobrir el teatre d’ombres.

La programació de l’Alternativa 2019 es completa amb els seminaris adreçats a escoles audiovisuals, les activitats i jornades adreçades a professionals del sector i la programació diària i gratuïta del Hall del CCCB.

Seus del festival

La seu central tornarà a ser el CCCB, juntament amb la Filmoteca de Catalunya i el cinema Zumzeig. També hi haurà projeccions al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) i l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes