El pintor Pedro del Toro desembarca a Barcelona

El Museu Europeu d'Art Modern inaugura una exposició amb 150 quadres i escultures de l'artista madrileny

El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona ha presentat aquest dimarts una exposició dedicada al pintor madrileny Pedro del Toro. La mostra, que es podrà veure fins a l’1 de desembre, ofereix al públic un recorregut antològic per un conjunt de 150 obres de l’artista, entre les quals hi ha paisatges urbans de ciutats com Barcelona, Madrid o París, nus femenins, retrats i diverses escultures. Es tracta d’una exposició “molt ambiciosa”, en paraules del director del MEAM, José Manuel Infiesta, que remarca la “categoria extraordinària” de les obres de l’artista madrileny, a qui ha comparat amb el pintor Antonio López. Del Toro ha admès aquest paral·lelisme i ha afegit com a referents Velázquez, Rubens i Canaletto.

Publicitat

En l’acte de presentació de l’exposició, Pedro del Toro ha explicat el procés creatiu que segueix davant del llenç i ha assegurat que, malgrat el seu aparent realisme, les pintures que crea aspiren a allunyar-se d’una aparença fotogràfica i del gran angular per aproximar-se a la realitat d’una manera més natural.

L’artista ha precisat que la mostra del MEAM inclou pintures no acabades, com ‘Atardecer en proceso’, per tal que el públic pugui apreciar la “massa de formes de colors” que configura el punt de partida dels seus quadres, que comparteixen un gust especial per la pintura figurativa.

Del Toro ha apuntat que totes les seves obres prescindeixen de “detalls minuciosos” i es limiten a grups de pinzellades que busquen transmetre “sensacions” al voltant de la llum, el volum i la presència en l’espai. A més, l’artista dedica especial atenció a la tactilitat i el relleu de les formes, que aconsegueix sense fer un dibuix previ sobre el llenç.

El pintor ha assegurat que crea les obres amb una certa “rapidesa”, tot i que ha puntualitzat que certs paisatges urbans són una “prova de paciència” i els ha hagut de dedicar mesos. “No només és important la rapidesa, sinó ser just amb allò que representes”, ha refermat del Toro, tot posant en valor la pintura “tècnica” basada en anys d’experiència i aprenentatge.

L’artista

Pedro del Toro (Madrid, 1970) va començar a estudiar pintura al Taller de les Artes als 15 anys, i quan en va fer 30 va iniciar estudis superiors a la facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid.

El MEAM va adquirir la pintura ‘Gran Via’ el 2006, quan del Toro la va presentar al primer concurs internacional de ‘Figuratives’. Un certamen que l’artista ha guanyat aquest 2019 amb ‘El Nudo’, obra inclosa a la mostra que presenta ara el museu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes