El govern espanyol exhumarà Franco a partir de les 10.30 h

El fèretre sortirà de la basílica sense honors a espatlles de familiars i viatjarà en helicòpter fins al cementiri, si la meteorologia ho permet

El govern espanyol exhumarà aquest dijous a partir de les 10.30 hores les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Si les condicions meteorològiques ho permeten, el cos del dictador serà traslladat en helicòpter al cementiri de Mingorrubio, situat al municipi del Pardo. L’exhumació es farà sota estrictes mesures de seguretat i sense càmeres a l’interior de la basílica, tot i que sí que es retransmetrà la sortida del fèretre, que serà transportat a espatlles de familiars del dictador sense banderes ni honors, fins al cotxe fúnebre que l’ha de portar a l’helicòpter, així com l’arribada al Pardo. Moncloa estima que el procés d’exhumació pot durar entre una i tres hores. Quan les restes arribin al cementiri de Mingorrubio, el fill del colpista Antonio Tejero, que és sacerdot, cooficiarà -a petició de la família- una cerimònia a l’interior del panteó familiar.

Publicitat

Durant el procés d’exhumació a la basílica del Valle de los Caídos estaran presents 22 familiars de Franco -entre néts, bésnets i cònjugues-, alguns membres del govern espanyol així com operaris, un metge forense, el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, i forces de seguretat. Cap dels presents podrà portar telèfon mòbil per evitar la difusió d’imatges i hi haurà un detector de metalls per evitar l’accés a la basílica amb dispositius electrònics. L’objectiu de Moncloa és que es faci amb “sobrietat, discreció i dignitat”.

Més d’un any després d’haver-ho anunciat i a una setmana de l’inici de la campanya electoral del 10-N, l’executiu de Pedro Sánchez portarà finalment el cos del dictador al panteó familiar de titularitat pública del Pardo en el qual està enterrada la dona de Franco, Carmen Polo. Ho farà en helicòpter -n’hi haurà un segon de reserva- en un trajecte d’entre 10 i 15 minuts, menor que en cotxe, que seria d’entre 20 i 30. El transport aeri és l’opció que la Guàrdia Civil ha considerat més segura tot i que es podria acabar fent per carretera si hi ha boira o vent.

Una llosa de 1.500 kg

El primer acte de l’exhumació serà l’aixecament de la llosa que cobreix el taüt del dictador, que pesa 1.500 kg. Per aixecar-la s’instal·larà un sistema de gats hidràulics. Caldrà fer forats als quatre costats de la llosa i un cop aixecada es posaran uns rodaments. El procés el duran a terme entre quatre i sis operaris. Hi haurà una carpa amb sostre que rodejarà el punt exacte on està la tomba. Només veuran el procés des de dins la carpa la Ministra de Justícia, Dolores Delgado, que actua com a notaria major, dos familiars de Franco -un d’ells el seu nét Cristóbal-, el forense i els operaris.

Un cop s’hagin extret les restes el prior Cantera les beneirà -a petició de la família-. A partir d’aquest moment, quatre familiars assistits per membres de l’empresa funerària, recorreran els 300 metres que separen la tomba del punt de l’esplanada on hi haurà el cotxe fúnebre amb el fèretre a les espatlles.

D’una a tres hores

El procés per exhumar Franco pot durar entre una, en el millor dels casos, i tres hores, si hi ha complicacions. Una de les incògnites de l’exhumació és l’estat de la conservació de les restes del dictador. La tomba de Franco està recoberta de formigó i plom i això hauria d’haver evitat que s’hagin vist afectades. El taüt és de fusta i les restes mortals estan recobertes d’una estructura de zinc segellada.

Segons l’executiu espanyol el cos pot estar embalsamat o només conservat però, en tot cas, el més previsible és que no se l’hagi de treure de l’estructura de zinc. Si el fèretre de fusta estigués en mal estat es dipositarà l’estructura de zinc en un altre taüt. A l’helicòpter que el transportarà viatjaran la ministra Delgado, alguna autoritat estatal més i un representant de la família, que serà un dels seus néts, Francis Franco.

Missa de Tejero

Un cop a Mingorrubio començarà la fase d’inhumació. Al panteó hi seran novament els 22 familiars i el prior, que cooficiarà una missa de la mà d’un altre sacerdot, el fill del colpista Antonio Tejero. En aquest punt els familiars podran col·locar al fèretre els símbols, les banderes i els elements que considerin oportuns. L’executiu havia proposat a la família la cessió del panteó de Mingorrubio perquè deixi de ser patrimoni de l’Estat, però la família ho ha rebutjat. El panteó està tancat i no hi pot accedir el públic en general.

Prohibició de concentracions

La delegació del govern espanyol a Madrid ha denegat les peticions de la Fundació Francisco Franco i de la formació d’extrema dreta Raíces de concentrar-se a Mingorrubio. Havien fet una crida a anar-hi per “resar per l’ànima” del dictador i dipositar flors al cementiri. L’executiu espanyol ha prohibit l’acte “per risc de desordres públics”.

Cost màxim de 63.061,40 euros

Segons l’executiu espanyol, malgrat que no es pot calcular amb exactitud el cost del trasllat de les restes de Franco ascendirà, com a màxim, a 63.061,40 euros. És un càlcul aproximat perquè hi ha costos que es determinaran en funció de l’execució material.

Estrictes mesures de seguretat

El Valle de los Caídos està tancat des de dissabte 12 d’octubre per preparar l’exhumació i evitar incidents. Dimecres es van fer proves per a l’exhumació i es va deixar tot a punt. S’ha establert un macrodispositiu de coordinació entre Presidència, Vicepresidència, la delegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. També Patrimoni de l’Estat, l’empresa funerària, la secretaria d’Estat de Comunicació i el grup 45 de l’exèrcit de l’aire.

500 periodistes acreditats

Moncloa ha acreditat prop de 500 professionals de 150 mitjans de comunicació. Dels mitjans acreditats, 97 són de l’Estat mentre que 58 són internacionals procedents de 17 països (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Brasil, Colòmbia, Estats Units, França, Holanda, Iran, Itàlia, Mèxic, Portugal, Qatar, Regne Unit, Rússia, Turquia i Veneçuela).

Els mitjans no es podran instal·lar a l’esplanada gran del Valle de los Caídos, el que queda davant la basílica, sinó en una altra esplanada més a prop de l’accés per carretera. Només s’hi podrà arribar en autobusos organitzats per Moncloa. A l’interior hi haurà equips d’EFE i de TVE que oferiran en règim de pool les imatges.

Comunicació amb la família

El procés s’ha dissenyat en comunicació amb la família de l’exdictador. La Moncloa va comunicar dilluns la data elegida per fer l’exhumació. Ho va fer en el marc d’una comunicació amb els néts i amb els seus advocats que, segons l’executiu espanyol, ha estat constant en les últimes setmanes.

Lluita judicial

La família Franco ha tractat d’impedir l’exhumació amb diversos recursos judicials la qual cosa ha retardat més d’un any l’exhumació, ja que es va paralitzar cautelarment. Finalment, el Tribunal Suprem va donar llum verda al trasllat al Pardo a finals de setembre i va descartar portar-lo a la catedral de l’Almudena, com proposava la família. El Tribunal Constitucional va rebutjar el recurs d’empara dels Franco. Encara hi ha alguns serrells judicials oberts, per recursos d’altres entitats com la Fundació Francisco Franco, però no són determinants. També s’hi va oposar el prior del Valle de los Caídos.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes