El president del Suprem demana tranquil·litat a les possibles protestes contra la sentència de l’1-O

Diu que les detencions dels CDR ordenades per l'Audiència Nacional no tenen res a veure amb la decisió del tribunal

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha demanat aquest dilluns que les possibles protestes contra la sentència de l’1-O “respectin la llei” i no es facin de forma “excessiva o sobreactuada”. Segons ell, totes les resolucions judicials es poden criticar i fins i tot protestar-hi en contra, però sempre que “no vagin més enllà de la llei”, “forma part del desenvolupament ordinari d’una societat democràtica”, ha reblat. Les resolucions judicials “s’han d’acceptar en una situació de normalitat d’un estat de dret com aquest” i després d’un “judici amb totes les garanties”, ha dit.

Publicitat

Lesmes ha dit als mitjans que la sentència s’espera per la primera quinzena d’octubre i ha assegurat que el possible trasllat dels polítics presos a Madrid per escoltar la sentència ‘in voce’ és una decisió que encara s’ha de prendre per part del tribunal. També ha opinat que les detencions de membres dels CDR per terrorisme aquest dilluns, ordenades per l’Audiència Nacional, no tenen res a veure amb la decisió del Suprem.

El també president del Consell General del Poder Judicial ho ha dit després de presidir l’acte d’obertura del curs acadèmic 2019-2021 de l’Escola Judicial, que té la seva seu a la zona de Vallvidrera, a Barcelona. A l’acte, han intervingut també el vocal de l’òrgan de govern dels jutges i membre de la Comissió de Selecció Rafael Mozo; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; i el director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez.

Lesmes ha dit als aspirants que preservin la seva independència, la seva imatge pública i que es formin de manera contínua, a més de respectar la dignitat de tots els ciutadans i operadors jurídics.

Barrientos ha donat la benvinguda a Barcelona i Catalunya als aspirants a jutges i els ha animat a conèixer durant els propers mesos la cultura i la realitat catalana, així com que posteriorment demanin destí en un jutjat català, ja que hi ha manca de jutges.

La 70 promoció de l’Escola Judicial està formada per 188 aspirants, 134 dones i 54 homes que, un cop superades les oposicions d’accés a la carrera judicial, inicien ara el curs teòric-pràctic d’un any necessari per, després de superar també les fases de pràctiques tutelades i de substitució i reforç d’un any, rebre els seus despatxos com a jutges. Tenen una mitjana d’edat de 28 anys i onze són de Catalunya. La comunitat que més aspirants aporta és Andalusia, amb una quarta part del total, 48.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes