La construcció de la Sagrada Família no s’acabarà fins al 2026

El patronat de la Basília confia en acordar les obres de l'escalinata que afecten al carrer Mallorca amb l'Ajuntament de Barcelona i els veïns

La Sagrada Família ha donat a conèixer aquest dimecres les escultures que coronaran cadascun dels terminals del Evangelistes, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny. El 2021 està previst que les quatre torres dels Evangelistes, Mateu, Marc, Lluc i Joan, estiguin finalitzades. “Les torres dels Evangelistes estaran culminades per les quatre figures amb què la iconografia cristiana els ha representat tradicionalment”, ha destacat Jordi Faulí, arquitecte director de la Basílica. Un àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan. Esteve Camps, president delegat de la Sagrada Família, ha explicat, per altra banda, que negociaran amb l’Ajuntament de Barcelona i els veïns les obres de l’escalinata que afecten al carrer Mallorca i confia en què arribin a un acord. “Si durant 130 anys no hi ha hagut acord, i en dos anys i mig hem aconseguit un acord, per què no se’n pot assolir un amb el carrer Mallorca?”, ha preguntat.

Publicitat

Com s’ha detallat a la roda de premsa, les torres dels Evangelistes arriben al novè nivell dels tretze que tindran, excepte la torre de l’Evangelista Lluc, que ha estat la primera a arribar al desè nivell. La torre de la Mare de Déu es troba al quinzè nivell dels dinou que tindrà i la torre de Jesucrist arriba al tercer nivell. Totes elles superen ja els 100 metres d’alçada.

Jordi Faulí, arquitecte director, ha explicat que a finals del primer trimestre de l’any 2020, les torres dels Evangelistes i de la Mare Déu hauran arribat al peu del terminal i d’aquí un any la Torre de Jesucrist estarà al voltant dels 130 metres. Faulí apunta que els terminals dels Evangelistes i de la Mare de Déu amb l’estrella estiguin acabats a mitjans del 2021 i que la Torre de Jesucrist amb la creu al capdamunt estigui acabada el 2022. De fet, aquesta torre serà la més alta amb 172,5 metres d’alçada.

Portes obertes

Per altra banda i amb motiu de les Portes Obertes d’enguany, la Sagrada Família ha posat en marxa un concurs per sortejar 30.000 entrades per accedir al temple els dies 20, 21 i 23 de setembre. Els guanyadors del sorteig podran veure en directe com seran les escultures que culminaran les torres, a través dels prototips dels terminals dels Evangelistes a escala 1:5 que s’exposaran a pla de temple fins al 24 de setembre.

Per la seva part, Esteve Camps, president delegat de la Sagrada Família, ha detallat que d’una forma legalitzada s’acabarà la basílica el 2026 pel que fa la construcció. Això no inclou la decoració de la façana de la Glòria, que “és un contingut molt ric que supera les 100 figures que s’hi ha de posar”. Ha assegurat que es farà un concurs i una selecció perquè són més de 100 figures i no pot fer-ho només un sol artista. “Podrien ser tres artistes, però s’ha d’esperar l’opinió dels experts”, ha assenyalat.

Negociació

Camps ha explicat, per altra banda, que negociaran amb l’Ajuntament de Barcelona i els veïns les obres de l’escalinata que afecten al carrer Mallorca i la façana de la Glòria i confia en què arribin a un acord. Les negociacions començaran aquest mateix mes de setembre. “Amb l’Ajuntament es va negociar i es va arribar a parlar amb l’equip tècnic si es podia reduir la mida per no afectar a tantes cases”, ha explicat. “Les negociacions es faran a tot nivell: arquitectònic, municipal, veïnal i de col·legis professionals”, ha afegit.

Resposta al TSJC

Com ha avançat ‘El País’, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el recurs que va plantejar la Plataforma d’Afectats per la Sagrada Família contra el pla especial urbanístic que va aprovar l’Ajuntament i promogut per la junta del temple. Preguntat per això, Camps ha assegurat que són respectuosos amb la justícia i no volen coaccionar de cap manera. “La discrepància és una mostra de democràcia i de vida activa i que unes persones discrepin de la decisió municipal i de la Sagrada Família no és cap problema, serà la justícia que digui qui té raó. Quan hi hagi la sentència, s’acatarà si es considera justa i sinó, es farà un recurs”, ha afegit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes