Cuixart anima a lluitar per la independència

Cuixart ha avisat que, si l'Estat concedeix una amnistia als presos, estarà admetent públicament que els fets pels quals han estat empresonats "són injusts".

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha defensat aquest divendres reivindicar l’amnistia dels presos sobiranistes si són condemnats en la sentència de l’1-O i ha advertit que després de la resolució del Tribunal Suprem s’entrarà en “un escenari de lluita antifranquista”.

Publicitat

Ho ha dit en una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, el dia en què es compleixen dos anys de les mobilitzacions del 20 de setembre del 2017, per les quals Cuixart està empresonat.

Ha sostingut que “l’amnistia és una reivindicació legítima de tots els moviments d’alliberament nacional del món que són víctimes de la repressió de l’estat i tenen presos polítics”, i ha diferenciat aquesta opció de l’indult.

“Amb l’indult l’estat el que fa és redimir la pena. Tenim molt clar que des d’Òmnium no demanarem cap indult. L’amnistia és el reconeixement per part de l’estat que els actes pels quals ets a la presó no són delicte i que, per tant, el teu empresonament és injust i injustificat. És una victòria del ‘Ho tornarem a fer'”, ha afirmat.

En aquest sentit, Cuixart ha avisat que, si l’Estat concedeix una amnistia als presos, estarà admetent públicament que els fets pels quals han estat empresonats “són injusts”.

Així, el president d’Òmnium ha reformulat un lema del catalanisme durant la Transició: “Tornem al ‘llibertat, amnistia, autodeterminació”, en referència al ‘Llibertat, amnistia, Estatut d’autonomia’ que es reivindicava en la Transició.

També ha apuntat que caldrà que els presos sobiranistes facin algunes accions des de la presó i ha explicat que ell no ha firmat el programa individual de tracte: “Això implica que no podré acollir-me a permisos i que em sotmeto al compliment íntegre de la condemna”, però ha dit que no retraurà als altres presos si opten per una altra opció.

Resposta institucional a la sentència

Sobre la resposta a la sentència de l’1-O, ha rebutjat que Òmnium sigui qui la proposi, però ha demanat que la resposta institucional sigui “ambiciosa, coherent i de país”.

“Si tot el que surt és parlar d’unitat per no fer-la, de govern de concentració i d’eleccions no hauran estat a l’altura i la societat els passarà per sobre”, ha alertat.

A més a més, ha insistit en la necessitat d’exercir la desobediència civil no violenta i de tornar a exercir els drets que, segons ell, seran condemnats en la sentència: “Entrem en un escenari de lluita antifranquista. No renunciem a cap dels drets dels condemnats i la millor manera de defensar-los serà exercir-los”.

Per a ell, l'”amenaça de la repressió i de la presó” no pot ser un límit de les mobilitzacions i de l’acció del sobiranisme, i considera que l’objectiu de la desobediència civil és forçar l’Estat a negociar, malgrat que ha reconegut que no serà fàcil ni ràpid.

“La resposta a la sentència ha de ser un fax al rei amb el nom dels propers empresonats perquè ho tornarem a fer”, ha manifestat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes