La fiscal general adverteix: tothom té “la imperiosa obligació d’acatar” la sentència del procés

La fiscal recolza la declaració en base a una cita de Descartes

Publicitat

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha advertit aquest dilluns durant l’acte d’obertura de l’any judicial que “tothom” té “la imperiosa obligació d’acatar la sentència” que dictarà el Tribunal Suprem en la causa del procés independentista a Catalunya, “sigui quin sigui el sentit” de la decisió.

Ha defensat que l’actuació del sistema judicial en aquest cas ha consistit en l'”aplicació serena, ferma i rigorosa de la llei”, amb un judici que s’ha celebrat “sota els més amplis estàndards de transparència, accessibilitat i garanties”, la qual cosa només pot ser interpretat com “la més viva afirmació” de l’estat de dret.

La màxima responsable del Ministeri Públic s’ha manifestat d’aquesta manera durant el seu discurs davant del rei i les màximes autoritats judicials en l’acte formal d’obertura de l’any judicial que s’ha celebrat aquest dilluns al Tribunal Suprem.

Entre els assistents hi havia la ministra de Justícia, Dolores Delgado; l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida; la cúpula judicial encapçalada pel president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Suprem, Carlos Lemes; els membres de l’alt tribunal i alts representants de la Fiscalia, vocals del CGPJ i també integrants de l’Àmbit legislatiu com la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i diversos membres d’aquesta cambra.

La fiscal ha utilitzat una frase del filòsof francès Descartes –“la primera màxima de tot ciutadà ha de ser obeir les lleis del seu país”– per destacar que el funcionament del sistema de justícia és un dels pilars en els quals “ha de basar-se la convivència”.

“Una convivència que, des del respecte a la diversitat i a la llibertat d’opinió, haurà de continuar sent garantida a tot el territori nacional mitjançant l’única manera possible en un estat democràtic”, el respecte a la llei.

Segarra també s’ha referit al “compromís” dels professionals de la Fiscalia destinats a Catalunya, dels quals ha destacat la seva “lleialtat amb l’ordre constitucional”, que compleixen diàriament.

Davant del que ha anomenat “desafiament secessionista”, ha destacat com la Fiscalia ha actuat amb una “acció combinada” en diferents àmbits com el penal davant el Tribunal Suprem i altres òrgans, els recursos davant el Tribunal Constitucional, el de Comptes –en relació amb les despeses del 9N i l’1-O– i també en matèria de cooperació internacional.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes