La Cambra dels Comuns deixa Johnson sense el control del Brexit

Els parlamentaris crítics amb la línia que ha fixat Johnson preveuen presentar una llei que limita el marge d'actuació del primer ministre

Una majoria dels diputats britànics han votat a favor d’una moció que deixa el Govern sense el control de l’agenda parlamentària, el primer pas per aprovar aquest dimecres una llei amb la qual s’eviti que el primer ministre, Boris Johnson, pugui portar el país a un Brexit sense acord el proper 31 d’octubre.

Publicitat

La moció ha rebut el suport de 328 diputats, mentre que 301 s’hi han posicionat en contra, i Johnson ha advertit que “el Parlament està prop de destruir qualsevol acord al qual es pugui arribar amb Brussel·les”. “Això implicarà més titubejos i més retards”, ha lamentat just després de conèixer els resultats.

Els parlamentaris crítics amb la línia que ha fixat Johnson preveuen presentar una llei que limita el marge d’actuació del primer ministre. El Govern estaria obligat a sol·licitar una pròrroga del Brexit –fins al 31 de gener– si no aconsegueix que es ratifiqui algun pacte amb la UE abans del 19 d’octubre o un permís específic del Parlament per a una sortida sense acord.

Johnson ha descrit aquesta llei com una “rendició” i ha acusat els seus detractors de limitar el marge negociador del Govern amb la Unió Europea. El primer ministre britànic, que s’ha estrenat en la Cambra dels Comuns amb una derrota, ha al·legat que la seva intenció continua sent negociar un acord perquè el Regne Unit pugui sortir amb garanties el 31 d’octubre.

El pla ‘B’ de Johnson

En cas que perdi la votació d’aquest dimecres, cosa que sembla probable si es té en compte els resultats del debat d’urgència que es va fer aquest dimarts, Johnson preveu presentar una iniciativa perquè es convoquin eleccions anticipades a mitjans d’octubre.

“No vull unes eleccions, però si els diputats voten aquest dimecres a favor de forçar un altre retard sense sentit del Brexit, serà l’única manera de resoldre-ho”, ha advertit el primer ministre, que ha dit que el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, fa dos anys que implora eleccions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes