El SUP recorre al Defensor del Poble perquè insti Interior a condecorar els agents desplaçats per l’1-O

A més, reclamen la creació d'un distintiu de participació en el dispositiu de seguretat amb motiu de la celebració del referèndum

El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha sol·licitat al Defensor del Poble que insti el Ministeri de l’Interior a condecorar els agents de Policia Nacional que van ser desplaçats Catalunya per evitar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Demanen que se’ls concedeixi l’ingrés a l’Ordre del Mèrit Policial i que es creï un “distintiu de participació” per als agents involucrats en les operacions ‘Copèrnic’ i ‘Vespa’, desenvolupades per evitar la consulta.

Publicitat

Per això, el SUP va interposar ahir una “queixa” davant el Defensor del Poble, recollida per Europa Press, en entendre que el Ministeri de l’Interior “incompleix la normativa de concessió de condecoracions i distintius” amb els agents que van ser desplaçats en ambdues operacions policials.

Han esgotat totes les instàncies

Recorden que han esgotat prèviament “totes les instàncies possibles”, després d’haver enviat un escrit dirigit al Ministeri de l’Interior de data 21 de març de 2018 plantejant aquesta iniciativa, que també han cursat al Ple del Consell de la Policia de data 8 de juliol de 2019, presidit pel Director General de la Policia.

El citat sindicat considera que la tasca de la Policia Nacional en aquelles dates, impedint, d’una banda, la celebració d’aquell acte per, posteriorment, investigar la seva organització i les implicacions personals dels qui el van impulsar, “ha estat fonamental per defensar l’ordre constitucional”.

Per això, afirmen que el Ministeri de l’Interior “pot i ha de” iniciar un acte de reconeixement professional mitjançant la proposta d’ingrés a l’Ordre del Mèrit Policial, amb la condecoració que correspongui, als professionals que es van integrar en tots dos dispositius especials.

A més, reclamen la creació d’un distintiu de participació en el dispositiu de seguretat amb motiu de la celebració del referèndum, igual que s’han creat per a altres ocasions d’especial transcendència per a la Nació, com les noces reals de S. M. els Reis d’Espanya, D. Felipe VI i Sra. Letizia.

“Consens” sobre l’actuació policial de l’1-O

Els policies sindicats defensen que “si algun consens polític i social generalitzat s’ha concitat en aquells mesos” és el relatiu a “l’excepcional tasca” realitzada per la policia, que va actuar “amb professionalitat, rigor i valentia”.

A més, el sindicat considera que les felicitacions públiques que sí han rebut els policies “no arriben a reconèixer” la “rellevància” d’una missió “transcendental per al conjunt de la societat espanyola”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes