Llibert Fortuny acosta la música tradicional catalana actualitzada en el festival Amb So de Cobla

L'espectacle és una producció pròpia del certamen musical que es celebra a Palamós

Publicitat

El saxofonista Llibert Fortuny ha presentat aquest dijous a la nit una nova interpretació d’algunes de les cançons típiques de les orquestres de cobla amb una sonoritat electrònica. La proposta ha arribat de la mà del festival Amb So de Cobla que des d’aquest dimecres es celebra al municipi de Palamós (Baix Empordà). Fortuny ha estat acompanyat per quatre músics que han interpretat diversos instruments de vent metall i vent fusta. El concert ha arrencat amb el Ball de l’Àliga, però al llarg de la nit també han interpretat altres temes populars com ara Setze jutges d’un jutjat o Canigó, entre d’altres. Fortuny ha destacat que l’objectiu del concert era que “la gent pugui reconèixer” les cançons originals i veure “el procés creatiu” que ha donat el músic català.

El parc del Convent de Sant Agustí de Palamós (Baix Empordà) ha estat l’escenari perfecte on Llibert Fortuny, acompanyat de la banda Electro Cobla Sound, ha presentat un espectacle basat en cançons tradicionals i sardanes que el saxofonista ha “passat pel ‘tourmix'” amb sonoritats electròniques, tal com ho ha detallat el mateix músic. El concert ha estat una producció pròpia del festival Amb So de Cobla que es celebra des d’aquest dimecres 7 d’agost i fins el diumenge 11.

Fortuny ha arrencat el concert amb el Ball de l’Àliga. Amb aquest tema amb saxo, bateria, i tres músics més que tocaven la tuba, fiscorn, tenora, clarinet, el músic ja avançava que seria una nit diferent. Fins i tot el saxofonista ha avisat abans de començar que aquells qui no estiguessin preparats per sentir “música experimental”, aquell no seria el seu concert.

Tot i així, les prop de 350 persones que estaven entre les butaques s’han quedat des de la primera fins a l’última nota. Al llarg del concert, Fortuny ha fet de director d’orquestra, de saxofonista i de DJ, tot a la vegada. I és que mentre amb una mà tocava el saxo, amb l’altra regulava els sons digitals que sonaven i després donava l’entrada a la resta de músics.

De tota manera, el saxofonista ha afirmat que no s’havia volgut centrar “només en el gènere de la sardana”, que són les composicions pensades per a les formacions de cobla. De fet, al llarg del concert, Fortuny i els quatre músics que l’han acompanyat han interpretat diverses versions actualitzades de cançons populars com ara Setze jutges d’un jutjat, La Gavina o Muntanyes del Canigó.

De fet, l’objectiu del músic era que “la gent pugui reconèixer” els temes originals i d’aquesta manera descobrir “poc a poc el procés creatiu” que ha seguit l’artista a l’hora de versionar-les. Fortuny ha afirmat que ha intentat “sofisticar” algunes de les cançons tradicionals catalanes per adaptar-les “al que està passant avui” que és “el món digital”.

Fortuny i la Electro Cobla Sound tornaran a interpretar la versió més actualitzada de la cultura popular catalana a la propera Fira de la Mediterrània de Manresa.

El director artístic del festival, Adrià Bauzó, ha destacat aquest espectacle és un reflex de l’objectiu del certamen musical, que és “crear nous públics” que escoltin les formacions de cobla. “Ens agrada programar tradició, però també modernitat”, ha reblat el director artístic.

Adrià Bauzó ha assegurat que aquesta mescla de nous formats tan sols és possible gràcies a “l’elevat nivell i els estudis” que tenen els instrumentistes de les formacions de cobla, que “permeten arribar fins a aquest punt” en què cançons tradicionals catalanes poden sonar tan actuals com els últims temes de qualsevol grup musical en actiu.

90 anys de la Principal del Llobregat

Aquest dijous a la tarda el festival també ha programat un concert amb la Principal del Llobregat per celebrar els 90 anys de la seva creació. A través de l’espectacle ‘Som’ una narradora ha explicat de forma humorística la trajectòria de la formació. Entremig, han anat sonant alguns dels temes emblemàtics que els músics han interpretat sota la direcció de Marcel Sabaté.

De cara al dissabte, el festival viurà una altra de les nits més esperades amb el concert d’Obeses. El grup ha arranjat alguns dels seus temes més coneguts per ser interpretats amb la Cobla Berga Jove. El concert serà dijous a les onze de la nit al Passeig del Mar de Palamós.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes