En llibertat tres activistes independentistes detinguts per Mossos per presumpte grup criminal

Alerta Solidària critica l'"obsessió" de la Conselleria d'Interior i Fiscalia amb els antifeixistes

El Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, en funcions de guàrdia, ha acordat aquest dijous llibertat sense mesures cautelars per a tres activistes independentistes detinguts aquest dimecres per presumptes delictes com pertinença a grup criminal en una operació dels Mossos d’Esquadra.

Publicitat

En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que s’atribueixen als arrestats nou fets presumptament delictius entre el desembre i el maig.

Estan investigats per suposats delictes com desordres públics, atemptat a l’autoritat, danys i pertinença a grup criminal per protestes durant el Consell de Ministres del 21 de desembre a Barcelona, la visita del rei Felip VI al Mobile World Congress (MWC) o l’1 de maig, entre d’altres.

Per cadascun d’aquests fets hi ha una causa oberta en un jutjat, encara que cap al d’Instrucció 13, on els detinguts només han declarat aquest dijous a preguntes dels seus advocats.

Nou investigats, segons Alerta Solidària

Aquest dimecres van quedar en llibertat tres altres menors detinguts i tres persones més van ser citades a declarar, “en total, nou persones que no es coneixen entre si acusades d’organització criminal”, ha apuntat l’organització antirepressiva de l’esquerra independentista Alerta Solidària en el seu compte de Twitter.

En un comunicat, l’entitat també ha detallat que s’atribueixen als nou investigats suposats delictes de pertinença a grup criminal, contra els Drets Fonamentals, promoure l’odi contra grups d’ideologia antagònica, incitació als desordres públics “per difondre missatges”, desordres públics, manifestació il·lícita, atemptat a l’autoritat, lesions lleus, resistència, desobediència i temptativa de delicte d’odi.

“L’obsessió del Departament d’Interior d’atribuir als moviments socials delictes d’organització criminal no és nova; l’obsessió del Departament d’Interior i de la Fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona per perseguir i empresonar antifeixistes tampoc no és nova”, ha criticat l’organització.

I ha afegit que no és nou que la Conselleria d’Interior “persegueixi antifeixistes en comptes de feixistes, explotats en comptes d’explotadors, etc.”.

Persecució de la mobilització

Alerta Solidària ha puntualitzat que sí que és una novetat la mescla de mobilitzacions tan diferents en poblacions diferents, “evidenciant que el que es persegueix és més la mobilització, independentment de la temàtica, dels convocants i dels motius de les convocatòries, amb persones que no es coneixen entre si”.

A més, ha considerat que l’operació policial no és casual i que Interior vol “evidenciar que es perseguirà tot aquell que es mobilitzi, independentment de la militància o tradició política” quan el Tribunal Suprem (TS) dicti la sentència sobre el procés sobiranista.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes