Tardor d’art i poesia al Museu Picasso

El Museu Picasso inaugura el 8 de novembre dues exposicions que fusionen art i poesia: Eluard i Picasso es dedica a la relació amb el poeta i amic de Pablo Picasso, Paul Eluard, i Picasso poeta ens descobreix la faceta d’escriptor de Picasso.

El Museu Picasso prepara de cara la tardor dues exposicions temporals Eluard i Picasso del 8 de novembre de 2019 al 15 de març de 2020 i Picasso poeta del 8 de novembre de 2019 a l’1 de març de 2020. Aquestes exposicions s’emmarquen en la tasca de difusió i investigació que el Museu realitza sobre la figura i l’obra de Pablo Picasso i tenen la voluntat de posar a l’abast del gran públic aquestes noves recerques.

Publicitat

Eluard i Picasso

del 8 de novembre de 2019 al 15 de març de 2020

Paul Eluard va ser el millor amic de Picasso a partir del 1934 (o 1935?). Després de la desaparició d’Apollinaire, va ser l’únic poeta amb qui Picasso va poder dialogar, intercanviar o compartir idees. Ben aviat el poeta surrealista va quedar literalment captivat per l’artista demiürg «que s’entesta a veure-ho tot, a projectar a la pantalla de l’home tot allò que pot comprendre, admetre o transformar, figurar i transfigurar… A partir de Picasso, els murs cauen». Tan sols la mort d’Eluard, el 18 de novembre de 1952, posaria fi a aquesta fraternitat.
Pablo Picasso, Paul Eluard (1936) Musée d’art et d’histoire – Saint-Denis. Cliché : Irène Andréani © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

Picasso va quedar trasbalsat per la desaparició prematura del poeta. En la fotografia de l’enterrament, el seu rostre, a la tribuna, ho revela de manera ben expressiva. Amb Eluard perdia alhora el poeta que penetrava de manera més intuïtiva en el seu art i la persona amb la qual i gràcies a la qual havia viscut l’aventura del comunisme. Poc abans de la mort d’Eluard, l’editorial Braun va publicar, amb el títolPicasso, dessins, un seguit de dibuixos del període 1942-1946, precedit d’un bell text d’Eluard que, per la precisió de l’expressió, la bellesa de les imatges i l’emoció que traspua, ens porta a la conclusió de Claude Roy, que els va conèixer bé tots dos: «Paul Eluard va estimar Picasso i va ser estimat per ell, probablement, com ningú més: hi havia entre ells l’única tendresa insospitable, la que hi ha entre iguals».

L’exposició presentarà un recorregut temàtic i cronològic d’ambdós personatges a partir de llibres i poemes, obres il·lustrades, retrats i dibuixos d’Eluard i de Nusch fins a la col·lecció que va reunir Paul Eluard així com fotografies de Man Ray i Brassaï, i correspondència i pel·lícules documentals on es relaten les trobades entre els dos amics. L’exposició, Eluard i Picasso, itinerarà posteriorment al Musée national Picasso-Paris i una petita part al Musée d’Art et d’Histoire de Saint-Denis.

Dates: del 8 de novembre de 2019 al 15 de març de 2020
Comissariat: Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, Barcelona i Malén Gual, conservadora del Museu Picasso, Barcelona
#PicassoEluard

Picasso Poeta
del 8 de novembre de 2019 a l’1 de març de 2020
Trenta anys després de l’exposició Picasso poète, le crayon qui parle (Picasso poeta, el llapis que parla), que es va poder veure al Musée national Picasso-Paris del 8 de novembre de 1989 al 29 de gener de 1990, amb motiu de la publicació dels Écrits de Picasso per Gallimard/Rmn, el Museu Picasso dona a conèixer a una altra generació la importància de l’escriptura poètica en el procés creatiu de Picasso i revisa en un context més ampli, tot fent referència a les noves recerques sobre Picasso, els estrets lligams que hi ha entre escriptura i pintura; el treball del text (collage, repeticions, variacions), on ressona el treball pictòric, i, sobretot, el contingut autobiogràfic d’aquest «diari íntim», que revela alhora la intimitat, el context històric i la personalitat complexa de l’artista. L’exposició, Picasso poeta, també es podrà visitar al Musée national Picasso-Paris.
Pablo Picasso
Portrait de jeune fille
Juan-les-Pins, 3 d’abril de 1936
Musée national Picasso Paris
© RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) /
Adrien Didierjean
© Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

Dates: del 8 de novembre de 2019 a l’1 de març de 2020
Comissariat per: Emmanuel  Guigon, director del Museu Picasso, Barcelona; Marie-Laure Bernadac, conservadora general honoraria dels museus de França; Claustre Rafart, conservadora d’obra gràfica del Museu Picasso, Barcelona; i Androula Michael, professora titular de la Université de Picardie Jules Verne i de la UFR des Arts de París.
#PicassoPoeta

 

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes