Torra reclama unitat al partits per denunciar la “deslleialtat sistemàtica” de l’Estat

El president de la Generalitat reivindica que la independència és "la manera de resoldre els problemes"

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat que l’actitud de “boicot” i la “deslleialtat sistemàtica” de l’estat espanyol perjudiquen el benestar dels ciutadans. Així ho ha manifestat en la seva intervenció inicial de dues hores i 15 minuts en el marc del debat general sobre la ‘Catalunya real’, a proposta de Cs. En aquest context, ha apel·lat a la responsabilitat els grups parlamentaris per reclamar-los unitat a l’hora de denunciar aquestes “deslleialtats”. Torra ha afirmat que un país no pot suportar un dèficit fiscal “permanent” de 11.500 MEUR . Després de la primera intervenció de la portaveu de Cs, Lorena Roldán, Torra ha replicat que la independència és “la manera de resoldre els problemes” i que el camí cap a la independència és “compatible” amb el bon funcionament dels serveis públics.

Torra ha fet referència a algunes de les expressions que ha utilitzat Roldán en la seva intervenció inicial. Concretament, ha lamentat que hagi fet “broma” dient que els membres del Govern “seguiran anant als tribunals”. Una expressió que, per a Torra, és de “mal gust”. També ha demanat amb to enfadat que “mai més” la portaveu de Cs digui que el president de la Generalitat no té empatia amb algú que té càncer, després que Roldán hagi retret al Govern la situació de les llistes d’espera en sanitat.

En la seva intervenció inicial sense límit de temps en què ha desgranat el pla de Govern, Torra ha afirmat que les “complicacions i dificultats” són derivades per una “actitud de boicot de l’Estat que fa massa temps que s’arrossega”. I ha fet un llistat d’exemples de la “deslleialtat sistemàtica” que, segons ha dit, afecta negativament els ciutadans catalans. Malgrat aquesta situació, el president català ha fet bandera del funcionament de l’economia catalana i ha destacat “l’esforç ingent” per superar les dificultats que posa l’estat espanyol.

En aquest context, ha assegurat que no entén que en temes com el dèficit en inversió i infraestructures pendents no hi hagi unanimitat absoluta al Parlament i ha recordat als grups parlamentaris que això afecta “tots els ciutadans de Catalunya” tot posant d’exemples el corredor mediterrani, el “drama” de rodalies o els accessos al Port de Barcelona. “No he vist mai Cs i PP queixar-se d’aquest dèficit inversor en infraestructures a Catalunya que llasta els resultats econòmics del país”, ha lamentat.

El president català ha defensat que la independència és” la solució que el Govern ha triat per encarar dificultats i problemes” que, segons ha dit, des de l’autonomia no es poden resoldre.

Dirigint-se a Cs, que és el grup que ha impulsat el ple monogràfic, ha lamentat que alguns grups hagin intentat fer entrar en crisi la manera de viure la diversitat. “Hi ha grups que s’han creat per crear discòrdia i polèmica allà on no n’hi havia. Hi ha grups que s’han proposat enfrontar identitats, llengües, cultures i territoris. Hi ha grups que avui treuen profit de generar frustració, enveges, odis i enfrontaments. I aquesta no és la Catalunya real”, ha afegit fent referència al títol del debat.

Torra ha acabat el seu discurs tornant a fer una crida a la unitat dels grups parlamentaris per fer front a les “deslleialtats”. “Reclamo el seu compromís perquè davant les deslleialtats ens posem d’acord en reclamar-les conjuntament. No pot ser que tinguem aquest dèficit fiscal, els dèficits en infraestructures que tenim i que la tercera addicional l’aprovin segons bufa el vent”, s’ha queixat. En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat que tenen els partits amb els ciutadans ja que, segons ha dit, les deslleialtats són un “llast” per a l’economia catalana.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes