Rosalía contra la violència masclista

El Govern presenta la campanya 'Malamente'

La Generalitat ha impulsat la campanya de sensibilització ‘Malamente’ per prevenir les violències masclistes i sexuals entre els joves, centrant-se en violències quotidianes que estan “normalitzades” i que no s’identifiquen com a tals, tant dins de la parella com en espais d’oci, i que es difondrà en mitjans de comunicació i xarxes socials aquest estiu.

Publicitat

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha dit que volen interpel·lar els joves com a agents de canvi davant el fet que “es declaren més feministes”, però es continuen perpetuant violències masclistes i n’apareixen noves formes, com per exemple compartir imatges sexuals sense permís.

La campanya, que es posarà en marxa aquest divendres, vol fer treball preventiu “en el moment de més oci nocturn de tot l’any”, i fonts del departament han explicat a Europa Press que Rosalía ha autoritzat l’ús del seu èxit com a lema en aquesta acció, les imatges i tipografies de la qual recorden als videoclips de la cantant de Sant Esteve Sesrovires (Barcelona).

“No només volem empoderar les dones, sinó també que els nois i els homes siguin conscients del seu paper i de les seves responsabilitats per acció o per omissió”, per ser conscients que no és vàlida cap actitud sexista, amb la finalitat d’aconseguir implicar tothom contra aquestes violències i apel·lant les persones com a part de la comunitat, ha reflexionat el conseller.

De 15 a 25 anys

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva, ha explicat que han buscat centrar-se en joves de 15 a 25 anys i fugir d’un llenguatge institucional per acostar-se a aquest segment de la població.

S’emmarca en un pla d’acció de la Conselleria que compta amb 1,5 milions d’euros i inclourà formació a professionals de joventut, oci educatiu i de protecció; ajudes a projectes d’entitats, i tallers de sensibilització: “Poder fer educació amb valors d’igualtat, creiem que és una peça clau per a l’eradicació de les violències cap a les dones”.

Deconstruir el masclisme

‘Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències sexuals’, diu l’anunci, que mostra cinc escenes i fa al·lusió a formes de violència com lligar de manera agressiva i insistent, fer servir les drogues per excusar una agressió, opinar sobre els cossos de les dones i compartir contingut sexual, cosa que qualifica de ‘malamente’.

L’anunci s’emmarca en aquest pla d’acció del departament per prevenir, detectar i atendre les violències masclistes, centrant-se en joves i adolescents, i es completarà amb treball en centres educatius i acompanyament a Ajuntaments i consells comarcals per elaborar protocols en espais d’oci nocturn.

També preparen una ‘app’ per a la protecció de les adolescents i les joves, que presentaran pròximament, i una altra campanya “adreçada al col·lectiu masculí per fomentar la deconstrucció del masclisme, dels rols que els joves i els homes senten impostos i que són la llavor per donar motiu a actituds masclistes”.

Paral·lelament, preveuen destinar 60.000 euros a investigar les violències masclistes en adolescents, i una línia de subvencions a entitats per incorporar les violències masclistes dins dels seus protocols per valor de 500.000 euros, han explicat en una presentació a la qual han assistit la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, i el director de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes