Cultura de Base ressalta la “situació d’emergència” de la cultura ciutadana a Barcelona

Ressalten aquesta desigualtat com "un fet" que provoca precarietat perquè els recursos econòmics no arriben

El moviment Cultura de Base ha criticat aquest dimarts la “situació d’emergència” de la cultura ciutadana a Barcelona, i ha reclamat situar en l’agenda pública i mediàtica la situació de precarietat que pot portar al tancament de l’Antic Teatre. Cultura de Base està format per més de quaranta associacions entre elles La Poderosa, Dones Visuals, Homesession, així com Nau Bostik.

Publicitat

Cultura de Base pretén redactar un document que portaran al ple de l’Ajuntament des del Parlament Ciutadà de Cultura en un acte d’activisme que pretén fer propostes que volen protegir aquest sector de les “lògiques d’empresa”.

Alguns dels perills que afronta el sector són la precarietat, els pressupostos baixos, la disminució de subvencions i la pujada dels lloguers que els dificulta la possibilitat de tenir espais de treball on fer la seva activitat.

Els diferents grups teatrals, poètics i relacionats amb l’àmbit cultural que formen aquest moviment han demanat un posicionament contundent en inversions en diversitat etno-cultural i multiculturalitat, i el reconeixement de totes les disciplines culturals per igual.

A més, han demanat la responsabilitat per part de les institucions del compliment de lleis i convenis per garantir els drets dels treballadors de la cultura, i han ressaltat que malgrat que les institucions “no fan art, l’han de fomentar”. Alhora que s’ha denunciat l’obscuritat al voltant del pressupost de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, afirmant que no es té constància sobre que es fa amb el 90% del pressupost de cultura de l’Ajuntament.

La regidora Gemma Sendra (ERC) ha fet acte de presència a la roda de premsa, on ha afirmat que ERC vol treballar amb els signants d’aquest document, per tal de resoldre la situació. També hi era en Pablo Martínez, cap de programes del MACBA.

La desigualtat dins de la Cultura

Des del moviment, han exigit a la institució que destini un pressupost a la Cultura de Base igual que destinen a programes com Barcelona Districte Cultural o Cultura Proximitat per així eliminar la desigualtat d’oportunitats.

Ressalten aquesta desigualtat com “un fet” que provoca precarietat perquè els recursos econòmics no arriben, per la qual cosa demanen una revisió del repartiment de les subvencions i la creació d’un observatori ciutadà de cultura. D’altra banda, durant tota la roda de premsa s’ha pogut endevinar un cert aire anticapitalista en l’ambient, senyalant com el mateix sistema econòmic acaba provocant les desigualtats, alhora s’ha arribat a afirmar com l’Ajuntament acaba captant els moviments artístics que sorgeixen a la ciutat per tal de pervertir-los.

 

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes