L’AIXETA presenta l’audiosèrie del ‘Manual de desobediència civil’, l’obra de referència internacional sobre la desobediència civil

Cada dia laborable i fins l’octubre es publicarà un nou àudio d’aquesta audiosèrie, accessible a tothom via subscripció per només 5€ al mes.

Publicitat

La plataforma de micromecenatge continu Aixeta posa en marxa un nou projecte per celebrar els seus primers sis mesos d’existència. A partir del 5 de juliol engega la difusió de la primera audiosèrie d’un llibre mai feta a Catalunya. De dilluns a divendres, cada dia laborable al llarg de 4 mesos i amb 80 lliuraments, es distribuirà a través de la plataforma un episodi del Manual de desobediència civil (Ed. Saldonar) en format àudio fins a finals d’octubre de 2019. Avui es publica el pròleg. Les persones subscrites a aquesta audiosèrie hi tindran accés per només 5€ al mes, obtenint recompenses afegides en funció de la modalitat de subscripció que escullin a la pàgina de projectes propis de l’Aixeta, com ara el CD amb tota l’audiosèrie i el propi llibre en paper que Edicions Saldonar publicarà el mes de setembre.

La presentació del projecte té lloc en el marc de les Jornades sobre la desobediència civil organitzades aquesta setmana per Òmnium Cultural amb una taula rodona. Serà demà divendres 5 de juliol i hi participarà la fundadora de l’Aixeta Liz Castro, qui ha impulsat l’edició del llibre a Catalunya i el prologa, acompanyada dels dos primers protagonistes narradors de l’audiosèrie: Aitana Ralda, la portaveu a Catalunya del moviment juvenil iniciat per la sueca Greta Thunberg de lluita contra el canvi climàtic Fridays for Future, i Arcadi Oliveres, de l’entitat Justícia i Pau.

La clau de volta sobre la no-violència al món narrada per protagonistes i activistes de casa nostra

El llibreManual de desobediència civil, que Edicions Saldonar publicarà en paper i ebook al setembre, és la traducció de l’obra nord-americana de referència arreu del món: This Is an Uprising, dels nordamericans Mark Engler i Paul Engler. “El 2016 vaig descobrir el llibre en anglès, quan va sortir, i en vaig començar a ressaltar diversos paràgrafs. L’actualitat fa anys que és la que és, l’activisme no ha deixat de créixer i vaig pensar que realment era important que existís en català, perquè es fan moltes coses però molt sovint falta la part estratègica perquè tot plegat funcioni. I aquí és on el llibre és clau”, destaca Liz Castro, qui va suggerir la traducció de l’anglès i publicació a Edicions Saldonar.

“Molta gent pensa que l’activisme no violent equival a no-violència. Pot incloure-ho però no és només això. És una estratègia per canviar el món, una eina molt potent. El llibre explica amb exemples i pràctiques, des de diferents tipus d’institucions,què és el que funciona i què és el que no funciona. La força de l’activisme té maneres d’aconseguir les coses que per altres vies no funcionen. Hi ha moltes referències americanes, des de Martin Luther King al matrimoni homosexual i les lluites pels drets laborals, però també parla de Gandhi, de Sèrbia, d’Egipte, i per tant de moviments d’arreu. Són casos universals que funcionen a Estats Units i a altres parts del món. És vàlid per a tot tipus d’activisme i reivindicacions”, explica la impulsora del projecte Liz Castro.

“Des de l’Aixeta volem oferir-lo d’una manera més interessant encara, com és a través de les narracions d’alguns dels activistes del nostre entorn immediat, protagonistes d’aquests diferents moviments i lluites que llegeixen i ofereixen el relat amb la seva pròpia veu”, explica Liz Castro. Sumats als qui participen a la presentació hi destaquen noms com Jordi Armadans (director de la Fundació per la Pau), Bel Olid (feminista i activista cultural),Teresa Forcades (activista i monja), Ruben Wagensberg (impulsor de la campanya “Casa nostra casa vostra” a favor de l’acollida de refugiats i migrants),Pepe Beúnza (primer objector de consciència del servei militar de l’Estat), Míriam Hatibi (portaveu de la Fundació Ibn Battuta), i fins a 80 noms tant de personalitats rellevants com anònimes que s’aniran desvetllant al llarg de les properes setmanes a través de la web i de xarxes socials (Twitter, Instagram, Facebook) des del perfil @AixetaInfo.

Primera audiosèrie online de llibre per subscripció en català

Cada episodi de#DesobediènciaCivilserà narrada per alguna de la vuitantena de personalitats i activistes seleccionades d’entre diferents lluites de la societat civil d’arreu dels territoris de parla catalana. “En la selecció ens va semblar important vetllar tant per laigualtat de gènere comper la varietat de procedències i sensibilitats de les persones així com d’accents en la parla del català, des del País Valencià a la Catalunya Nord i les illes. D’aquesta manera visibilitzem la riquesa lingüística, territorial i d’origensde les persones que avui en dia lideren o simplement posen el seu petit granet de sorra a casa nostra enl’activisme i les lluites que s’estan duent a terme en diferents àmbits com el social, cultural, polític, mediambiental, de gènere,entre altres”, explica Liz Castro.

“L’interès, a banda de la temàtica, és el format totalment novedós. A través del mòbil, de la tauleta, de l’ordinador, diàriament podràs accedir a l’episodi i el podràs escoltar tot caminant pel carrer, conduint al cotxe, sortint de la feina o de classe, de vacances o a casa. El llibre té 500 pàgines i vaig pensar que és difícil que tothom s’agafi un llibre d’aquesta magnitud i el llegeixi de cop, perquè el volum impressiona. I per facilitar-ne la lectura, vaig pensar en la publicació per episodis de 10 a 15 minuts a través de l’Aixeta. Dia a dia es pot escoltar un nou episodi àudio, o bé tot un capítol del llibre de cop; és a la carta a mesura que es van publicant. La gent llegeix menys llibres, però en canvi segueix llegint molts articles, correus, xarxes socials… Fer un llibre d’aquesta manera, en àudio, és aprofitar les noves tecnologies, és una nova manera de publicar un llibre. L’audiollibre en català encara s’ha d’anar consolidant,als Estats Units o a Alemanya en canvi és més habitual”, conclou la fundadora de l’Aixeta. El llibre en paper, editat per Edicions Saldonar, sortirà publicat al setembre.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes