William Forsythe convida els visitants del MNAC a ser intèrprets dins del seu castell inflable

El Festival Grec i el museu nacional col·laboren amb la gegant instal·lació del coreògraf a la Sala Oval

El gran ‘White Bouncil Castle’, o el castell gegant inflable del coreògraf William Forsythe, es belluga des d’aquest dijous al ritme dels visitants que hi entren, es mouen i salten al seu interior. La instal·lació s’ha aixecat a la Sala Oval del MNAC a proposta del Festival Grec, on s’estarà fins el dia 28 de juliol. Amb aquest cub gegantí, un dels icònics “objectes coreogràfics” de Forsythe, el visitant és convidat a esdevenir alhora espectador i intèrpret que interacciona amb l’espai a través del seu moviment i al so d’una composició musical de Joel Ryan. La instal·lació invita, doncs, a la participació, i trenca fronteres entre diferents arts (plàstiques, moviment, música), la qual cosa connecta amb la sensibilitat del MNAC, com comenta el seu director Pepe Serra. “Hi ha un encert enorme del Grec amb aquesta proposta, perquè no hi ha tantes coses de l’escala de la Sala Oval, i per la idea de barrejar disciplines en diàleg amb l’espai del museu”, s’ha felicitat.

Publicitat

Els visitants del MNAC “estan convidats a deixar-se caure i rebotar, a sentir el seu cos completament desestabilitzat al so d’una composició musical creada per Joel Ryan”. Així mateix ho ha fet el director del Festival Grec, Cesc Casadesús, aquest dijous al matí. “És molt divertit. Tornes a ser nen, i és meravellós que aquest espectacle/instal·lació pugui fer-te retornar unes sensacions tan divertides i grupals”, ha destacat Casadesús.

El director ha explicat que va ser el mateix Forsythe qui es va “enamorar” de l’espai i va decidir que la Sala Oval del MNAC havia de ser el lloc on instal·lar el seu castell inflable. Els objectes coreogràfics són instl·lacions creats per espais particulars però que demanen la participació de l’espectador, “que s’ha d’involucrar”. El seu castell “li anava com anell al dit a la Sala Oval del museu”, valora Casadesús.

Forsythe ha explicat en alguna ocasió que un objecte coreogràfic “no és un substitut del cos, sinó més aviat un lloc alternatiu des d’on es pugui comprendre la incitació i l’organització possibles de l’acció”. William Forsythe (Nova York, 1949) va ser director del Ballet de Frankfurt entre 1983 i 2004, i el 2005 va crear la seva pròpia companyia, The Forsythe Company. Més endavant va començar a destacar com a creador d’instal·lacions performàtiques i d’objectes coreogràfics.

El MNAC es va avenir a acollir “l’encertada proposta” del festival Grec. El seu director, Pepe Serra, ha manifestat a l’ACN que la iniciativa “encaixa a la perfecció amb la idea de plaça pública d’un museu obert al públic”, a banda del seu caràcter “participatiu” i la noció de “barreja de disciplines” que planteja.

“Quan diem que el museu és el lloc dels artistes, és que és veritat. Aquí tenim un artista, coreògraf, proposant una acció al museu i convidant els visitants a interactuar, moure’s i trobar-se entre ells”, ha celebrat Serra. Pel director, poques creacions hi ha de l’escala de la Sala Oval. Per Serra, la instal·lació és un exemple bo del que vol fer el Museu i ha confiat que puguin seguir en aquesta línia amb nous projectes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes