Gamelab 2019 constata el nou paper del jugador com a autèntic protagonista dels videojocs

Gamelab Barcelona ha arrencat aquest dimecres a l’Hotel Hesperia Tower de l’Hospitalet de Llobregat. El XV congrés internacional sobre el videojoc i l’oci interactiu reuneix els principals gurus de la creació i la indústria, com Mike Morhaime, vinculat durant dècades a Blizzard Entertainment i que ha rebut el Premi d’Honor del congrés de mans del ministre de Cultura, José Guirao, que ha inaugurat l’esdeveniment. En aquesta edició, el congrés mostra el nou paper dels jugadors com a protagonistes i creadors de “discurs” narratiu desbordant la idea d’univers del videojoc per abraçar el concepte de ‘multivers’. D’altra banda, a l’àrea d’empreses independents exhibeixen la seva cartera de videojocs o projectes formatius desenes desenvolupadors d’arreu de l’Estat.

Publicitat

El ministre de Cultura, José Guirao, ha inaugurat el Gamelab 2019, des d’on ha constat el creixement del sector, per sobre de “qualsevol altra indústria cultural”, a raó d’un 15% anual. No obstant això, ha demanat més inversió industrial perquè les petites i mitjanes empreses es puguin consolidar com a indústria. “Tenim l’avantatge de tenir grans creatius però ens falta consolidar la part industrial de producció i sobretot de distribució del videojoc internacional”.

En relació a la partida d’ajudes al sector de 2,5 milions d’euros que el seu ministeri va anunciar al gener d’aquest any i que encara no han arribat, Guirao ha atribuït la demora a la no aprovació dels Pressupostos del 2019 i a la posterior convocatòria d’eleccions generals. “Ho tornarem a plantejar si tot va bé pels pressupostos de l’any 2020, però lamentablement hem perdut aquest any”, ha admès el ministre al respecte.

Guirao ha lliurat el Premi d’Honor de Gamelab a Mike Morhaime, vinculat durant dècades a Blizzard Entertainment, abans de visitar la zona dedicada l’exhibició de les empreses del món del videojoc. I és que Fora de la zona de ponències, Gamelab reserva sempre un espai d’exposició on es reuneixen empreses del sector d’arreu de l’estat, des de desenvolupadors de jocs i solucions d’oci interactiu “independents” fins als diversos centres que en l’actualitat imparteixen formació en aquests camps.

Marta, la responsable de comunicació i màrqueting de Gametopia Studios, explica a l’ACN que han vingut a presentar el seu nou projecte ‘Jules Verne and the fate of fantasy’, una “experiència narrativa” tipus aventura gràfica que tenen en fase de desenvolupament. “Altres empreses venen a buscar finançament o a llençar els seus productes, nosaltres venim principalment a buscar el ‘feedback’ dels usuaris perquè el necessitem per millorar i veure si funcionarà”, explica.

L’empresa va néixer, de fet, com una escola de formació en línia. Així, ofereixen cursos a distància sobre la creació de videojocs. Poc a poc han anat creant la seva pròpia línia de videojocs –el primer, per encàrrec, sobre la síndrome d’Asperger-, centrats en la combinació d’universos clàssics (Julio Verne i, abans, Edgard Allan Poe) amb el món del videojoc.

El valencià Miguel Ángel Betoret, desenvolupador de joc de Delbo Studios, també ha comentat a l’ACN l’evolució positiva de la seva empresa. Ara fa un any van guanyar un premi als Play Station Talents amb una ‘demo’ del joc ‘Melvis World’, que avui han convertit en joc disponible per a Play Station 4.

Gràcies a aquest impuls, i en paral·lel, Delbo Studios està desenvolupant un joc que desborda l’esquema clàssic de videojoc innovant amb el concepte que van popularitzar ja fa uns anys els ‘Tamagotchi’. Al seu joc, els ‘Melvis’ són unes criatures físiques que, mitjançant diferents sensors i la connectivitat del telèfon amb paràmetres com la llum, la temperatura i el moviment, es transformen al gust de l’usuari.

Al parer de Betoret, amb aquest projecte busquen fer una conjunció entre “joc i realitat” i donar una volta al joc de tota la vida. Aquí, diu, el jugador és “un cuidador que està criant els Melvis; no és tant un joc com un producte educatiu”, assenyala tot remarcant les possibilitats que ofereix en termes de control parental de les hores que hi juguen els nens i nenes.

Els gurús del sector

L’àrea de congrés de Gamelab compta amb una quarantena de creadors que marquen tendència, com Cory Barlog (‘God of War’), Randy Pitchford (‘Borderlands’) o David Cage (‘Detroit: Gecome Human’). Al congrés hi assisteixen fins divendres un miler de professionals i 500 empreses internacionals i de Catalunya, on l’any passat el sector ja va facturar 370 milions d’euros i ocupar 3.000 persones.

A més d’analitzar noves tecnologies com el futur de l’aprenentatge predictiu o els nous entorns virtuals, l’edició del 2019 de Gamelab es fixa en tres temes d’actualitat al món del videojoc: diversitat, inclusió i accessibilitat. També posa èmfasi en les noves tendències interactives en què el videojoc conflueix amb altres arts, com el cinema, i de manera especial s’analitza i es fa visible la “destrucció de l’univers” del videojoc en singular i el pas a la idea de “multivers” perquè els jugadors són cada vegada més partícips i creadors de les històries que es desenvolupen dins del jocs.

Entre els professionals catalans, també hi ha els creadors de Studio Nomada, l’empresa catalana d’Adrián Cuevas i Conrad roset, per parlar del seu primer videojoc ‘Gris’, un èxit d’escala mundial que fusiona l’art amb el videojoc.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes