Experta de l’ONU diu que les proves assenyalen el príncep saudita responsable de l’assassinat de Khashoggi

Les proves suggereixen que el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, i altres alts càrrecs saudites són responsables de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, que va tenir lloc el passat octubre al consolat saudita a Istanbul, segons ha revelat aquest dimecres una experta de l’ONU que ha dut a terme una investigació dels fets.

Publicitat

La relatora especial de l’ONU sobre execucions extrajudicials, Agnes Callamard, ha demanat als països que ampliïn les seves sancions amb relació al cas per incloure el príncep hereu i els seus béns personals, almenys fins que pugui demostrar que no té cap responsabilitat.

Khashoggi, un periodista crític amb la casa real saudita i que treballava per al ‘Washington Post’, va desaparèixer el 2 d’octubre després d’entrar al consolat saudita a Istanbul per gestionar uns documents per poder casar-se amb la seva parella.

Allí, va ser assassinat i esquarterat i el seu cos va ser tret fora de l’edifici, segons la versió oficial que van oferir les autoritats saudites, després de l’escàndol entorn de la seva desaparició i mort a nivell internacional. Les seves restes no han estat trobades ara per ara.

“La relatora especial arriba a la conclusió que Khashoggi ha estat la víctima d’una execució deliberada i premeditada, una execució extrajudicial de la qual l’Estat de l’Aràbia Saudita és responsable en virtut del Dret Internacional dels Drets Humans”, ha assegurat Callamard en el seu informe, resultat de sis mesos d’investigació.

L’experta va viatjar a Turquia a principis d’any juntament amb un equip de forenses i experts legals i va dir que va rebre proves de les autoritats turques en relació amb l’assassinat.

“Hi ha proves creïbles que garanteix una investigació addicional d’alts càrrecs saudites per la seva responsabilitat particular, inclòs el príncep hereu”, ha assegurat.

“De fet, aquesta investigació de Drets Humans ha mostrat que hi ha proves suficients respecte a la responsabilitat del príncep hereu que reclamen més investigació”, ha afegit, i ha instat el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, a establir una investigació internacional.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes