Una exposició busca identificar 199 solsonins de principis del segle XX vestits de primera comunió

La mostra 'Saps qui són?' es pot veure al Consell Comarcal del Solsonès fins el pròxim 23 de juny

Publicitat

199 nens vestits de primera comunió i sense identificar. Aquest és el recull de retrats que va realitzar durant els anys 30, 40 i 50 el fotògraf solsoní Josep Maria Vicens i que ara s’exposa al Consell Comarcal del Solsonès fins el pròxim 23 de juny. Sota el títol ‘Saps qui són?’, la mostra repta la memòria dels solsonins de més edat per tal d’aconseguir la identificació del major nombre de retratats. La seva comissària, Rosa Vila, ha explicat a l’ACN que l’exposició també pretén ajudar a entendre el significat, no només espiritual sinó també social, de l’acte de la primera comunió. Així, s’hi poden veure detalls que expliquen el moment social i també el nivell econòmic del retratat. Per exemple, aquell qui era de família més adinerada duia una banda bordada, mentre que els fills de famílies més humils duien un simple llaç al braç.
“Són fotos que cada família guardava en el seu record i veure-les ara és com endinsar-se en la seva història”. Així ho ha explicat la Maria Lourdes Villaró, una de les persones que aquests dies ha visitat l’exposició ‘Saps qui són?’ al Consell Comarcal del Solsonès acompanyada d’una desena més d’avis. Entre ells, fins i tot, hi ha qui s’ha reconegut a ell mateix, com és el cas de la Teresa, que tenia d’altres fotos d’ella vestida de comunió, però no la que s’exposa ara a la mostra. “M’ha fet molta il·lusió trobar-me, crec que aquí tinc uns 8 anys”, ha explicat.

La gent que visita l’exposició té un llistat buit amb números que corresponen a les fotos i que, en cas d’identificar, pot omplir amb el nom de la persona que creu que és la retratada.

A banda de les fotografies, l’exposició també pretén ser una mostra de la moda i els costums del passat, ja que inclou objectes significatius de la primera comunió com gots, copes, vestits o estampes, entre d’altres.

Canvis segons la història

Les fotos del retratista Josep Maria Vicens varien segons l’època en la qual estan fetes. Les més antigues tenen un fons molt més carregat, amb flors i motius religiosos mentre que les més modernes no. Les nenes de les fotos més velles van vestides amb un vel molt més llarg i amb pentinats més rocambolescos, i els nens de casa bona duien una banda mentre que els de casa més humil un simple llaç al braç.

Totes les fotografies però, formen part de la història recent de Solsona i exposar-les ara és recuperar una part d’aquest passat. En marxar de l’exposició, com si d’una comunió es tractés, cada visitant s’endú de detall una bossa amb confits.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes