El president albanès cancel·la les eleccions locals per les “tensions polítiques” que sofreix el país

La Unió Europea ha anat retardant les converses per a l'adhesió d'Albània degut, entre altres coses, a la persistent inestabilitat política

Publicitat

El president albanès, Ilir Meta, ha anunciat aquest dissabte poc abans que s’iniciessin les protestes a la capital del país, que havia decidit cancel·lar els comicis locals del proper 30 de juny, ja que la situació política després de quatre mesos de protestes “no permetria la celebració d’eleccions justes” i ha culpat aquesta crisi de soscavar “totes les possibilitats d’iniciar converses d’adhesió amb la Unió Europea”.

Milers de seguidors dels partits opositors d’Albània han sortit al carrer, un dissabte més, en una manifestació violenta on l’oposició ha llançat bengales a la policia que, al seu torn, ha respost amb gas lacrimogen, per exigir que se celebrin unes eleccions justes i anticipades i demanar al primer ministre del país, Edi Rama, que dimiteixi.

Quatre mesos després que comencessin les protestes, els manifestants s’han alegrat quan el líder de l’oposició i president del Partit Democràtic d’Albània, Lulzim Basha, ha dit que les eleccions locals del 30 de juny havien estat cancel·lades per decret presidencial.

“La nostra batalla continuarà fins que es produeixi la dimissió d’Edi Rama”, ha destacat Basha en clausurar el seu vuitè míting nacional celebrat des de febrer, quan dirigits per la seva formació política, 65 diputats de set partits de l’oposició van renunciar i es van unir a la protesta.

Rama va arribar al poder en les eleccions de 2013 i va guanyar la reelecció quatre anys més tard. En principi, els propers comicis parlamentaris estan prevists per 2021, encara que els socialistes haurien de passar abans la prova de les eleccions locals d’aquest mes de juny que han estat cancel·lades.

Malgrat els intents per part de la Unió Europea i els Estats Units d’animar ambdues parts a entaular converses per superar aquest estancament, les dues parts s’han mantingut fermes en les seves posicions i no han arribat a cap acord.

La Unió Europea ha anat retardant les converses per a l’adhesió d’Albània degut, entre altres coses, a la persistent inestabilitat política, la falta de reformes i el feble Estat de dret, que té el seu reflex en la qualitat de les eleccions. No obstant això, la Comissió ha instat el Consell Europeu al fet que iniciï les converses d’adhesió d’Albània i Macedònia del Nord quan es reuneixi a la fi d’aquest mes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes