Josep Maria Pou, “emocionat” en rebre el premi Jordi Dauder de la Mostra de Cinema Llatinoamericà

La pel·lícula argentina 'Camino sinuoso' inaugura el certamen, que fins al 13 de juny oferirà 81 produccions

L’actor Josep Maria Pou ha rebut “emocionat” el premi Jordi Dauder a la Creativitat en el cinema català en la inauguració de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que s’ha fet aquest dijous al vespre a la Llotja de Lleida. La pel·lícula argentina ‘Camino sinuoso’, l’ópera prima de Juan Pablo Kolodjiez, ha inaugurat el certamen, que fins al 13 de juny oferirà 81 produccions de 20 països, entre pel·lícules, documentals i curtmetratges, gairebé el triple que l’any passat. D’aquestes, cinc es podran veure per primera vegada a Europa, i tretze a l’estat espanyol. Durant l’acte inaugural s’ha reconegut públicament la feina feta aquests 25 anys pel president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, i el director de la Mostra, Juan Ferrer.

Publicitat

Per Pou, els premis són “un petó de la gent que t’estima” i reconeix que el premi Jordi Dauder li toca especialment la “fibra sensible”. “És un cop d’emoció”, ha afegit, abans de recordar que la primera pel·lícula que va compartir amb el desaparegut Jordi Dauder va ser ‘Amic Amat’, dirigida el 1998 per Ventura Pons. “Va ser i serà la millor pel·lícula que he fet mai i el Jordi Dauder va ser molt generós”, ja que havien de gravar la primera escena, ha recordat.

Pou ha reconegut que, després de 50 anys dalt dels escenaris, té ganes de “no fer res” però que és un home “de voluntat dèbil” i no sap “dir que no”. Per Pou, els 36 d’actor l’han servit per dirigir. Ara, amb la direcció del Teatre Romea, reconeix estar “content” d’haver fet aquest pas, tot i suposar-li moltes més responsabilitats.

Amb el premi a Josep Maria Pou, la Mostra vol reconèixer la dilatada trajectòria de l’actor i director en els camps dels teatre, cinema i de la televisió. La Mostra va instaurar el 2011 el Premi Jordi Dauder, que porta el nom del desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen. El guardó l’han recollit, fins ara, Lluís Homar (2011), Agustí Villaronga (2012), Pere Arquillué i Pere Portabella (2013), Emma Vilarasau i Mar Coll (2014) , Vicky Peña i Àlex Brendemühl (2015), Carme Elias i Ventura Pons (2016), Jordi Cadena i Francesc Betriu (2017) i Sílvia Munt (2018).

‘Camino sinuoso’, de Juan Pablo Kolodjiez, inaugura la Mostra

Juan Pablo Kolodjiez ha viatjat fins a Lleida acompanyat de part del seu equip, entre ells l’actriu principal de la pel·lícula, Juana Viale, que ha destacat que és “tot un repte” participar en una òpera prima. ‘Camino sinuoso’ ha suposat la tornada a la pantalla de Geraldine Chaplin, i Fito Paez hi ha posat la música. El director ha destacat que fa molts anys que la Mostra és un festival “prestigiós” i reconegut a llatinoamèrica i que “és una gran satisfacció poder participar-hi i més en la inauguració”.

 

La pel·lícula que ha inaugurat la Mostra va néixer de manera una mica inesperada ja que, segons Kolodjiez, “estava creant diverses històries i en un moment van confluir en aquesta pel·lícula”. “Em va semblar molt interessant centrar la història en una esportista retirada com a conseqüència del consum de drogues, que s’adona que la seva vida ha acabat i que ha de tornar a començar”, ha explicat.

Premi d’Honor per Lola Dueñas i José Luís Alcaine

Lola Dueñas i el director de fotografia José Luís Alcaine han estat reconeguts amb el Premi d’Honor de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. Dueñas el recollirà dijous que ve a la cloenda mentre que Alcaine l’ha recollit aquest dijous durant la inauguració. No és la primera vegada que Alcaine visita Lleida ja que la seva dona és de Balaguer. Ha reconegut que “és tot un honor” rebre el premi i ha explicat que “com a tots els premis d’honor, marquen una època” i s’ha mostrat especialment satisfet amb els seus últims deu anys al cine perquè se m’han ocorregut idees molt interessants.

Ha treballat diverses vegades amb Almodóvar i ha explicat que en la darrera pel·lícula en què van treballar junts, ‘Dolor y Gloria’, el director manxec va escriure una escena que no estava al guió. La va escriure una nit i va haver d’aparèixer al rodatge el dia següent. “El repte va ser crear l’espai de l’escena en aquell moment”, en què Antonio Banderas i Julieta Serrano, mare i fill a la pel·lícula, se sinceren mútuament a la terrassa de casa, ha explicat.

 

Horacio Altuna, premi Talent Llatí

 

El dibuixant de còmics argentí, Horacio Altuna, ha rebut el premi Talent Llatí a la Mostra de Cinema Llatinoamericà. Es considera un veterà de la Mostra perquè ja hi ha participat anteriorment amb alguna exposició i també com a jurat. “Sempre m’ha agradat i sempre he intentat col·laborar-hi”, ha dit. Altuna s’ha mostrat satisfet per haver rebut aquest premi que “uneix les dues ribes del mar” i per haver-lo rebut a Lleida ja que se sent en la mateixa mesura un argentí que viu a Catalunya com un català que va néixer a l’Argentina.

11 pel·lícules competeixen a la Mostra

La secció oficial de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya comptarà amb fins a 11 pel·lícules a concurs, entre els quals l’última cinta de Lluís Miñarro ‘Love me not’ o l’aplaudida i premiada pel·lícula brasilera ‘El barco’. També es podrà veure ‘Yo Fausto’, òpera prima del mexicà Julio Berthely, o ‘Luciérnagas’, una coproducció entre Mèxic, Grècia i la República Dominicana dirigida per Bani Khoshnoudi que va guanyar el premi al millor film iberoamericà al Festival Fim Festival.

També competeixen a la Mostra ‘La camarista’, una altra cinta mexicana, en aquest cas de Lila Avilés, i ‘Aquí y ahora’, un film de Paz León i coproducció de Xile i Costa Rica que va merèixer d’avançada un guardó al millor film llatinoamericà ‘en construcció’ al Viña del Mar Film Festival.

Organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de la capital del Segrià, la Mostra s’ha traslladat enguany a la setmana del 6 al 13 de juny, en comptes de l’abril, però manté la seva identitat, incloent-hi la secció oficial de Documentals, on competiran en aquesta ocasió vull cintes de sis nacionalitats diferents. Totes les projeccions del festival es realitzaran al CaixaForum Lleida i als cinemes Screenbox Funatic.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes