El Tribunal Suprem no resoldrà fins la setmana vinent si autoritza els permisos a Forn i Junqueras

Els magistrats donaran trasllat a la fiscalia i estudiaran els escrits a fons perquè creuen que no es poden equiparar a peticions anteriors

Publicitat

Els magistrats del Tribunal Suprem no resoldran fins la setmana vinent si donen permís a Joaquim Forn per anar a l’Ajuntament de Barcelona i a Oriol Junqueras per anar davant la Junta Electoral Central, al Congrés, per tramitar l’acreditació com a europarlamentari. Fonts del tribunal expliquen a l’ACN que abans cal donar trasllat a la fiscalia, que tindrà fins a 48 hores per posicionar-se. Llavors, els set magistrats hauran d’asseure’s a valorar la petició. Les mateixes fonts insisteixen que cal estudiar a fons la petició d’ambdós i que cada cas és diferent. Per tant, no equiparen les peticions a les que ja van autoritzar a mitjans de maig, quan van deixar sortir de la presó a Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez per anar al Congrés i al Senat a fer tràmits i a la sessió constitutiva. La resolució es podria conèixer després del final del judici, previst per al dimecres 12.

El tribunal que jutja l’1-O té sobre la taula des del dimecres dues peticions de permisos de Forn i Junqueras per poder sortir de la presó i fer tràmits necessaris per obtenir la condició de regidor i eurodiputat, respectivament.

Per una banda, el cap de llista de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha demanat permís al Tribunal Suprem perquè el deixi anar a l’Ajuntament de Barcelona els dies 14 i 15 de juny, sempre sota custòdia policial. El primer dels permisos seria per poder fer els tràmits previs per adquirir la condició de regidor, com la declaració de béns i activitats. Uns tràmits que, segons confirmen fonts municipals i al·lega la seva defensa, han de ser presencials. D’altra banda, també sol·licita estar present el dissabte 15 de juny en la constitució del plenari municipal, una sessió prevista per a les cinc de la tarda, on es vota l’alcalde. La defensa recorda que ja haurà acabat el judici i que els magistrats ja han permès la sortida d’altres presos per anar, en una situació similar, al Congrés i el Senat.

Per altra banda, la defensa d’Oriol Junqueras també va registrar una petició similar. En el seu cas, es tracta d’un permís per anar el dia 17 de juny a les 12 del migdia davant la Junta Electoral Central –que està al Congrés dels Diputats- per acatar la Constitució. Es tracta d’un tràmit obligatori i presencial previst a la Llei orgànica de règim electoral que han de fer els eurodiputats electes abans de prendre la condició plena del càrrec. L’advocat de l’exvicepresident demana que pugui ser-hi a les dotze del migdia. En l’escrit, la defensa demana que el tribunal procedeixi igual que va fer el passat mes de maig, quan va autoritzar la sortida de Junqueras els dies 20 i 21 per fer tràmits i assistir a la sessió constitutiva del Congrés.

“Són peticions diferents”

En canvi, des del tribunal no s’equiparen automàticament les peticions i apunten que cal estudiar-les a fons perquè “cada cas és diferent”. En el cas de Junqueras, caldrà veure si els tràmits previs davant la JEC es poden traduir com l’adquisició de la immunitat de tot eurodiputat.

Les dues peticions són per a dies posteriors al final del judici, previst per al 12 de juny. El tribunal encara no ha donat trasllat a la fiscalia perquè es posicioni sobre els permisos. A més, fonts jurídiques apunten que la fiscalia tindrà fins a 48hores per respondre. Tot plegat indica que la resposta del tribunal podria arribar un cop ja s’hagi acabat el judici.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes