Augmenta a 60 la xifra de morts al Sudan després del desallotjament d’un campament de protesta a Khartum

Última hora de la crisi al país africà des del Caire

La xifra de morts des que les forces de seguretat van irrompre en un campament de protesta aixecat fa setmanes per l’oposició davant de la seu del Ministeri de Defensa a Khartum per exigir reformes polítiques ha ascendit a 60.

Publicitat

Una associació mèdica considerada afina a l’oposició ha informat de la nova xifra de morts, que anteriorment se situava en 35 víctimes mortals.

Shams-Eddin Kabashi, president del Comitè Polític de la junta militar del Sudan, ha expressat aquest dimarts la disposició del Consell Militar de Transició de tornar a les negociacions amb l’oposició després de trencar tots els acords aconseguits i anunciar eleccions en nou mesos.

Kabashi ha ressaltat que la junta ha suspès les converses a causa de la decisió de l’oposició de tallar els seus contactes amb els militars i cridar la desobediència civil.

Per això, ha recalcat que el Consell Militar de Transició reprendrà aquests contactes quan es doni l'”ambient adequat” i estigui garantida la “voluntat” de l’oposició de participar-hi, segons ha informat l’agència estatal sudanesa de notícies, SUNA.

L’oposició va anunciar que tallava els seus contactes polítics amb la junta i va cridar a la desobediència civil total” a causa de la repressió de les protestes a Khartum, alhora que va acusar els militars de la mort dels manifestants.

En resposta, el Consell Militar de Transició (TMC), que governa el Sudan des del derrocament a l’abril d’Omar Hassan Ahmad al-Bashir, va anunciar a última hora d’aquest dilluns que cancel·larà tots els acords aconseguits fins ara.

Durant la jornada d’aquest dimarts, la Declaració de Forces de Llibertat i Canvi, que aglutina els moviments opositors, s’ha desmarcat del que ha dit el cap de la junta, Abdelfatah al Burhan, sobre la ruptura d’acords i la convocatòria d’eleccions.

El Consell Militar de Transició es va defensar de les acusacions per la mort dels manifestants i va argumentar que les forces de seguretat van actuar contra els criminals presents en la protesta prop de la seu del Ministeri de Defensa.

La junta va acusar la setmana passada els manifestants concentrats davant de la seu del Ministeri de Defensa de robar un vehicle d’una força paramilitar i va dir que la protesta s’ha convertit en una amenaça per al país.

La comunitat internacional ha condemnat la repressió de les manifestacions i ha atribuït la situació a la junta militar que governa el país. En aquest sentit, la Unió Africana ha demanat l’obertura “immediata” d’una investigació “transparent”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes