El Govern atribueix el dèficit de finançament de les universitats a la manca de pressupost i al “control” de l’Estat

La Secretaria d'Universitats admet que no es poden consolidar els 72 MEUR previstos però vol destinar-hi 42

La Secretaria d’Universitats i Recerca ha atribuït el dèficit de finançament de les universitats a la manca de pressupost i també al “control extraordinari del finançament autonòmic” per part del govern espanyol. A això li ha afegit també “l’històric dèficit fiscal que limita l’exercici de l’autogovern”. Tots aquests fets, diu, “dificulten enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita”. La manca de pressupost fa que no es pugui consolidar el primer augment previst de 72 MEUR per millorar la inversió en el sistema d’universitats públiques, però la secretaria ja va avançar al març la voluntat de destinar una dotació de 42 milions.

Publicitat

A més, la secretaria també ha reivindicat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC) com a instrument per pal·liar aquest problema. Un dels seus objectius és fixar les bases d’un nou model de finançament de les universitats, que les doti dels recursos necessaris per assegurar la suficiència, l’estabilitat i la continuïtat sostinguda en el temps. L’objectiu en el marc dels acords del PNSC és que les polítiques de coneixement del Govern assoleixin a mig termini un pressupost de 1.200 MEUR anuals, aproximadament el 0,60% del PIB català.

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha alertat aquest dilluns de la “greu situació financera” que pateixen i reclamen més pressupost per “seguir sent claus en la construcció del país”. “La falta d’inversió posa en risc la qualitat del servei a la ciutadania”, ha lamentat l’associació, que reclama un sistema de finançament diferent per mantenir els nivells de qualitat de dècades passades i seguir contribuint al benestar social. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va alçar la veu la setmana passada.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes