Mor l’històric dibuixant de còmic Josep Maria Blanco als 92 anys

L’autor, lligat durant dècades a ‘TBO’, va guanyar el Gran Premi del Saló del Còmic l’any 2016

Publicitat
El veterà dibuixant de còmic Josep Maria Blanco va morir dimecres, segons ha confirmat l’ACN. Nascut l’any 1926 a Barcelona, Blanco va ser un prolífic creador d’historietes i també l’històric dibuixant de la popular ‘La família Uilises’. L’autor va estar vinculat a la revista ‘TBO’ de 1951 a 1981 i era, de fet, el darrer dibuixant viu d’aquella generació. L’any 2016 va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic en reconeixement a la seva carrera, i l’any següent va tenir un paper destacat en la celebració al certamen dels 100 anys de ‘TBO’. El Saló li va dedicar un apartat específic en la gran exposició de 100 originals de la publicació. I encara l’any passat va reeditar el recordat ‘Barcelona, de Blanco’ (Ediciones B), amb les 41 làmines amb estampes de la seva ciutat.
El Saló del Còmic va celebrarà els 100 anys de la revista ‘TBO’, l’any 2017, a través d’una gran mostra amb 100 originals amb què descobria al públic les millors sèries i autors de la publicació. En aquella exposició hi tenia un espai reservat i dedicat Josep Maria Blanco, el dibuixant que va estar vinculat a la publicació durant trenta anys, que l’any anterior havia rebut el Gran Premi del saló, i que ha mort aquest dimecres a Barcelona.

Blanco va ser el creador de sèries de còmic com ‘Los Kakikus’, i durant molt anys va dibuixar les vinyetes de la mítica ‘La família Ulises’, en substitució de Marino Benejam quan aquest va començar a patir problemes de visió. El dibuixant va formar part de l’equip de ‘TBO’ durant trenta anys, del 1951 al 1981, sempre mantenint la seva feina en una entitat bancària per temor a la inestabilitat de la seva gran passió, les vinyetes.

Després de la seva jubilació, l’any 1993 va realitzar ‘La Barcelona de Blanco’, una col·lecció d’il·lustracions, a més de felicitacions nadalenques, que distribuïa anualment de forma desinteressada. L’any 2018 es van reeditar aquelles làmines (Ediciones B).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes