La Casa Vicens posa en marxa un projecte educatiu per a alumnes de primària i secundària

La iniciativa vol connectar el passat amb el present de la primera casa de Gaudí i fer plantejar als escolars "el seu futur"

La Casa Vicens, la primera realitzada per Antoni Gaudí, ha presentat aquest matí el seu Servei Educatiu per a alumnes de primària i secundària. El programa ha tingut en compte els objectius curriculars i les competències bàsiques per als alumnes, així com l’entorn arquitectònic on es desenvoluparan. El resultat, segons els impulsors, és un projecte “transversal”, que connecta el passat amb el present i, que a través de l’arquitectura, l’urbanisme i l’art fa plantejar als escolars “el futur, el seu futur”. Vuit escoles ubicades en els districtes de Gràcia i de Sarrià-Sant Gervasi van fer una prova pilot que entre els mesos de març i maig, que ha permès validar les dinàmiques i els materials.

‘Projectem, dissenyem i construïm’ és l’activitat desenvolupada per als alumnes de primària amb l’arquitectura com a eix central. Després de descobrir la Casa Vicens des d’un punt de vista arquitectònic (orientació, disposició de les habitacions, obertures, decoració, etc.) els alumnes reben un encàrrec arquitectònic: projectar una residència familiar en diferents contextos del planeta. Després de resoldre el repte amb peces de LEGO, presenten conjuntament les seves solucions arquitectòniques i reben el seu diploma d'”arquitectes”.

Publicitat

Per als alumnes de secundària es presenta ‘Scape Vicens’ on els participants han d’anar resolent diferents proves i enigmes per tota la casa i descobrir un dels misteris que amaga la Casa Vicens. Aquesta activitat se centra especialment en donar a conèixer de manera lúdica la història de la Casa Vicens i les transformacions de la ciutat de Barcelona, amb picades d’ullet molt concretes a La Campana de Gràcia, un setmanari satíric que es va publicar fins l’any 1934.

Una nova manera d’entendre l’educació als museus En paraules de Núria Serrat (responsable de la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona) aquest nou servei educatiu “és rigorós acadèmicament i al mateix temps innovador, és una nova manera d’entendre l’educació als museus”.

Sobre la Casa Vicens 

Casa Vicens és la primera casa realitzada per Antoni Gaudí entre 1883 i 1885. Declarada Patrimoni de la Humanitat UNESCO l’any 2005, és la casa-manifest on un jove Gaudí va fixar les bases del que seria la seva arquitectura posterior. Ubicada al barri de Gràcia de Barcelona, va obrir les portes al públic el novembre de 2017, després de 3 anys de restauració i rehabilitació que van permetre a la casa tornar al seu origen.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes