Valtònyc presenta el seu nou disc a Bèlgica coincidint amb l’aniversari del seu exili: “Ara toca fer música”

El nou àlbum pren el nom d'un corsari holandès, 'Piet Hein', amb el qual el raper s'identifica

Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, ha presentat el seu nou disc, ‘Piet Hein’, aquest dijous a Brussel·les, coincidint amb l’aniversari del seu exili a Bèlgica quan fa un any exacte que va marxar de casa seva. El raper mallorquí, condemnat a 3 anys i mig de presó a Espanya per cançons escrites el 2012, afirma en declaracions a l’ACN que no va marxar de casa per “sobreviure” sinó “amb un projecte polític”, que era denunciar “que a Espanya no es respectava la llibertat d’expressió”. Des que va arribar, assegura, el context judicial, amb la batalla als tribunals europeus, ja l’ha “cremat” perquè és a l’espera que es resolgui el seu cas. “Ja he fet tot el que havia de fer, ara toca fer música”, diu.

El nom del disc és una declaració d’intencions. Segons la informació al web oficial del nou àlbum, Piet Hein és un pirata holandès del segle XVI que “després d’haver estat tancat durant molt de temps pels espanyols, es venja i torna com un heroi al seu país”.

Publicitat

En paraules de Valtònyc, “Piet Hein era un pirata que va ser capturat per l’estat espanyol, després va fugir i va fer la guerra contra la Nova Espanya”, explica, apuntant que veu una “retroalimentació” entre ells dos.

En aquest sentit, valora que durant l’any que ha estat ell a Bèlgica s’ha avançat “molt” en llibertat d’expressió. “Els altres rapers no han estat absolts però no s’han atrevit a posar-los a la presó i això vol dir que tenen por que des d’Europa diguin que hi ha rapers dins la presó”, assenyala.

Al concert, que ha comptat amb l’actuació de Cesk Freixas primer, hi han assistit els exconsellers Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, l’activista Adrià Carrasco i també els advocats del raper, Paul i Simon Bekaert.

Disc subvencionat

El nou àlbum està subvencionat per l’estat belga. “Vaig demanar una subvenció i m’ho han pagat tot, no m’ha costat res”, explica, afegint que mentre Espanya “subvenciona toros” a Bèlgica “se subvenciona música”.

Preguntat per l’estil del disc, Valtònyc creu que “pot agradar a tothom” pels elements de jazz que incorpora. Segons ell, trenca el “cànon d’estètica i protocols de hip hop”. De les 13 cançons, segons ell sobresurt ‘Foc’, la “més política i punxant”. “Cada cançó està feta amb la seva intenció i totes tenen alguna cosa a dir”, conclou.

Tot i que veu “exòtic” tornar a l’Estat algun dia, el mallorquí admet que potser es quedarà a viure a Bèlgica, i per això, afegeix, li interessa “fer-se” un lloc dins del panorama musical al país.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes