L’Any Margarida Xirgu celebrarà i recordarà “la revolucionària de les arts escèniques del segle XX”

Un monòleg al TNC, una exposició itinerant, xerrades i píndoles audiovisuals a Instagram, entre les activitats del 50è aniversari de la mort de l’actriu

La commemoració del 50è aniversari de la mort de Margarida Xirgu (1888-1969) se celebrarà al llarg d’aquest 2019 i part de l’any vinent amb diverses iniciatives culturals dins de l’‘Any Margarida Xirgu. L’actriu i la dona’. Per recordar “la revolucionària de les arts escèniques del segle XX”, la comissària Ester Bartomeu ha anunciat propostes que van des d’un monòleg al TNC de la deixeble uruguaiana de Xirgu, Estela Medina, fins a una exposició itinerant, passant per una nova edició del Premi Margarida Xirgu a la millor actriu de l’any, píndoles audiovisuals a Instagram i taules rodones, xerrades o les Lectures a la fresca a Sant Cugat del Vallès. Tot plegat, amb el propòsit de donar a conèixer la seva figura més enllà del món teatral, i impulsat des de la Generalitat en col·laboració amb el Consolat de l’Uruguai, l’Ajuntament de Molins de Reis, el TNC, el Teatre Lliure o el Teatre Romea, on va debutar l’actriu.

L’Any Margarida Xirgu s’ha presentat en societat aquest divendres, tot i que el programa d’activitats encara no està tancat. L’escenari, el Teatre Romea, el mateix on va debutar l’actriu el 1906 amb un muntatge de ‘Mar i Cel’, i una de les diverses institucions que col·laboren amb l’any de commemoracions impulsat des del departament de Cultura.

Publicitat

De fet, les activitats van arrencar el passat 25 d’abril al Cementiri Municipal de Molins de Rei amb l’acte ‘Xirgu en la memòria. Llibertat i exili’, coincidint amb la data de la defunció de Xirgu ara fa 50 anys. ‘Any Margarida Xirgu. L’actriu i la dona’ està comissariat per l’actriu Ester Bartomeu, que ha decidit remarcar amb aquest nom les “dues vessants” de la seva persona.

D’una banda, en el terreny professional, com la “gran revolucionària de les arts escèniques del segle XX”, ha constatat Bartomeu. Però de l’altra, la dimensió “feminista” del personatge.“Potser ella no era massa conscient del seu feminisme, en aquella època. Però va ser una transgressora en moltes coses: casar-se dues vegades, no tenir fills per dedicar-se al teatre, creuar l’Atlàntic, sortir a l’escenari amb el ventre nu o descalça”, ha enumerat la comissària.

Les dues “dimensions aniran en paral·lel” en la commemoració, ha avançat Bartomeu, amb un programa d’activitats pensades per donar a conèixer la Xirgu. “No volem fer actes que només vagin dirigits a qui ja ens agrada saber d’ella, la commemoració ha de servir perquè la seva figura i el que va aportar arribi a qui no la coneix i a qui es pensa que no li interessa”, ha plantejat.L’Any Margarida Xirgu se celebrarà durant tot un any arreu de Catalunya. Inclou el lliurament del Premi Margarida Xirgu 2019 (una cita ja habitual al calendari de premis teatrals), una edició especial del Lectures a la fresca de Sant Cugat del Vallès o una exposició itinerant a partir del setembre a la Xarxa de Biblioteques de Catalunya i vestíbuls de teatres a càrrec de Jordi Tolosa. La mostra vol mostrar material relatiu a l’actriu –que tot just ara s’està recopilant- però que es vol “dinàmica i interactiva”, per la qual cosa contindrà algun tipus d’audiovisual, segons ha avançat la comissària.

Amb direcció i dramatúrgia d’Eva Saumell, la commemoració estrenarà una sèrie de píndoles audiovisuals al voltant de la figura de Xirgu. Unes peces que es publicaran a manera de ‘stories’ de la xarxa social Instagram, entre l’octubre de 2019 i l’abril del 2020.

La dimensió internacional de l’Any l’aportarà un cicle de conferències organitzat pel TNC, el Teatro Español, el Teatro Cervantes (Buenos Aires) i el Teatro Solis (Montevideo). La iniciativa consistirà en tres sessions (una a Madrid, l’altra a Barcelona i la darrera a Buenos Aires i Montevideo) de conferències on es tractarà la relació de Xirgu amb les quatre ciutats que van marcar la seva vida.

Monòleg al TNC 

En l’apartat escènic destaca la representació del monòlog ‘Solo una actriz de teatro’ al TNC a càrrec d’Estela Medina, una “deixeble” de Xirgu a l’Uruguai. L’espectacle està basat, precisament en els seus records sobre l’actriu catalana que es va exiliar al seu país. La idea va néixer l’any 2016 en un intent d’homenatge a les dues actrius, que es va encarregar al dramaturg uruguaià Gabriel Calderón.

Altres activitats ja programades són l’edició d’un llibre d’entrevistes a l’actriu, el març de l’any vinent coincidint amb l’acte de clausura de l’Any Margarida Xirgu on es farà una lectura dramatitzada (Casa Amèrica), o la taula rodona ‘La Xirgu dona, força femenia’, també al febrer del 2020 a l’Arts Santa Mònica, organitzat per l’Institut Català de les Dones.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes