Aconsegueixen portar a Catalunya una nena senegalesa en risc de mutilació genital

La besàvia de la menor va avisar la mare, que viu a Girona, i es va poder protegir la menor fins que la van anar a buscar

La col·laboració entre administracions i entitats socials ha permès evitar la mutilació genital femenina d’una nena senegalesa de sis anys que tenia la mare vivint a les comarques de Girona. La menor estava en risc de patir la mutilació, i l’avís de la besàvia a la seva mare, va activar els mecanismes necessaris per protegir la menor fins que la progenitora la va poder anar a buscar i portar-la fins a Catalunya.

Publicitat

El cas va començar a finals del 2018. La nena vivia al Senegal amb la seva besàvia, que es va posar malalta i va haver de deixar la menor a cura d’altres familiars. Amb aquests familiars, la nena “corria el risc” de patir mutilació genital femenina, i la besàvia va avisar la mare, que viu a les comarques de Girona. Aquesta va alertar l’associació Valentes i Acompanyades i es va posar en marxa la Unitat de Violència sobre la Dona a Catalunya. El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, l’associació i la Generalitat van treballar per apartar la nena d’aquest entorn perillós i poder-la traslladar a Catalunya al costat de la seva mare.

Fins a poder-ho aconseguir, es va establir un mecanisme de protecció ‘in situ’ amb col·laboració amb el Ministeri d’Afers Estrangers i les autoritats senegaleses. En paral·lel, es va tramitar el procediment burocràtic perquè la mare pogués viatjar al Senegal i tornés amb la nena a Catalunya, cosa que va poder fer fa unes setmanes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes