Catalunya celebra el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus amb més de 300 activitats

El conjunt de centres museístics del país van rebre durant el 2018 gairebé 26 milions de visitants, un 7,3% més que el 2017

Publicitat

Com cada any, des del 1977, els museus del món organitzen una jornada de celebració auspiciada pel Consell Internacional dels Museus (ICOM), en la qual volen apropar al ciutadà el seu paper com a institucions actives i compromeses amb el desenvolupament de la societat i de l’enriquiment de les cultures. L’esdeveniment més popular d’aquest dia és la jornada de portes obertes, de forma gratuïta, que molts museus ofereixen als seus visitants, i també altres atractius com recreacions històriques, conferències, visites guiades, concerts i tallers. El tema triat per l’ICOM per l’edició d’enguany és: “Els museus com a eixos culturals. El futur de la tradició”.

Aquest any el Dia Internacional dels Museus coincideix amb la Nit Europea dels Museus, una iniciativa que neix a França el 2005 per iniciativa del seu Ministeri de Cultura sota el patrocini del Consell d’Europa, de la Comissió Nacional francesa per l’UNESCO i de l’ICOM. La Nit dels Museus se celebra cada any el dissabte de maig que coincideix amb la setmana del Dia Internacional dels Museus (el 18 de maig). Aquest esdeveniment va arribar a Catalunya el 2008 a iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i, des d’aleshores, museus d’arreu de Catalunya s’han anat sumant a la iniciativa.

El Dia Internacional dels Museus s’està consolidant cada cop més com una data assenyalada del calendari cultural de primavera a Catalunya, en la qual cada vegada hi participa més gent, assolint rècords de participació en els darrers anys.

Indicadors de museus 2018

Un any més, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Departament de Cultura, fa balanç dels equipaments museístics catalans. Els indicadors 2018 recullen una selecció de les dades estadístiques dels equipaments museístics del país i la seva distribució territorial, l’activitat museística i els visitants anuals.

Durant el 2018, el Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de Catalunya, va inscriure un nou museu al Registre de Museus de Catalunya el Museu del Monestir de Sant Cugat (amb 3 extensions) i es van declarar museu d’interès nacional el Cau Ferrat i el Museu Maricel de Sitges. Actualment, doncs, a Catalunya hi ha 114 museus registrats d’un total de 626 equipaments museístics (museus registrats i extensions, col·leccions obertes al públic). Territorialment, el gruix dels equipaments museístics es concentra a les comarques de Barcelona, seguides de Girona i la Catalunya Central. Aquests centres museístics custodien un total de 6.783.705 béns mobles.

Pel que fa a l’activitat museística, els museus de Catalunya preserven el patrimoni i la memòria del país. El 2018 destaca l’increment de les col·leccions dels museus gràcies a les compres, donacions i altres sistemes d’adquisició. El 2018 s’ha registrat un augment significatiu vers l’any anterior: 35.113 béns adquirits, un 25% més que el 2017 (28.080 béns mobles). Mentre la producció expositiva ha estat menor que l’any passat, augmenta la programació d’activitats culturals i educatives, adreçada a educar i a oferir experiències que inspirin i estimulin la curiositat, l’esperit crític i el gaudi, bàsicament de la població local.

El conjunt de centres museístics del país van rebre durant el 2018 un total de 25.823.767 de visitants, un 7,3% més que el 2017. Una tendència de creixement dels últims anys que queda palesa en les següents dades:

         
2015 2016 2017 2018 Variació
19.568.207 22.819.062 24.251.037 25.823.767 31,97%
         

 

Territorialment, destaquen les pujades de visitants dels equipaments d’Alt Pirineu i Aran i de la Catalunya Central. També cal destacar els indicadors d’usuaris digitals, que gairebé s’han doblat, reflectint el comportament dels usuaris que preparen la visita presencial visitant les pàgines webs dels museus.

El resum d’aquests indicadors reafirma la importància creixent dels museus en el desenvolupament de la societat catalana. La dimensió social del museu s’ha anat incrementant els darrers anys. Sovint l’avaluació d’aquesta dimensió social es redueix al recompte de visitants. Però en una data clau com el Dia Internacional dels Museus, cal ampliar la visió de l’aportació que el museu fa a la societat, incorporant, a més de les dades sobre el públic, altres variables com la protecció del patrimoni, la recerca, les activitats que es programen, l’acció educativa o l’accessibilitat. Tots aquests elements són claus i s’han de tenir en compte si es vol que els museus esdevinguin veritablement centres clau per a la cohesió social, l’educació i el desenvolupament turístic i econòmic del país.

Activitats per a tots els públics

Per celebrar tant el Dia com la Nit dels Museus, els equipaments museístics catalans s’han adherit a la campanya de la Generalitat amb 303 activitats, arreu del territori. El Departament de Cultura ha recollit en una única agenda en línia les més de 300 propostes. A les comarques de Barcelona i Catalunya Central es concentren 177 activitats (36 a Barcelona ciutat); a Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, 42; 46 a les comarques gironines i 38 a Terres de Lleida i Aran.

Els museus del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre proposen, entre altres activitats, un escape room al Museu de Tortosa per conèixer l’apassionant història de la Rosa C., una arqueòloga tortosina que va viure a finals del segle XIX i principis del XX; una visita teatralitzada al Museu de Ferrocarril de Móra la Nova per fer un viatge en el temps per descobrir com el municipi va entrar a formar part de la Línia dels Directes que va unir Barcelona i Madrid sense necessitat de canviar de tren; o un taller familiar al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades per conèixer la tècnica i l’evolució de l’art rupestre de les Muntanyes de Prades.

A més, per sisè any consecutiu, els museus de la ciutat de Tarragona proposen ‘El Viatge a la constel·lació Museu’, un itinerari nocturn que té lloc per set museus i centres culturals de la ciutat.

A les comarques gironines, entre altres propostes, destaca la visita guiada privada nocturna al Castell Gala Dalí de Púbol; l’espectacle d’ombres xineses al Museu del Cinema de Girona; el taller infantil al Museu del Joguet de Figueresper elaborar una nina “treuneguits” de la cultura Maia, o la visita teatralitzada familiar al Museu Darder de Banyoles amb en Francesc Darder, que està preparant la inauguració del Museu que ha cedit a la població.

Per la seva banda, els museus de les Terres de Lleida i Aran, aprofitant el lema d’enguany, reflexionaran sobre la tradició i el futur a través del #DIMtradicioifutur. Els museus exposaran peces pròpies i convidades establint un diàleg entre diferents cultures i tradicions. Quant a les activitats especials, la música serà la protagonista de les activitats del Museu de Cerveral’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Musèu dera Val d’Aran, el Museu d’Art Jaume Morera i el Museu de la Seu d’Urgell, que oferiran diversos concerts i experiències musicals. Conferències, visites teatralitzades, caminades nocturnes, tallers i exposicions completen les activitats organitzades pels museus de la xarxa.

A les comarques barcelonines i la Catalunya Central, el Museu Palau Mercaderde Cornellà de Llobregat organitza una visita nocturna a la planta noble del museu; El Museu Episcopal de Vic s’omplirà de música i art durant la nit amb concerts, espectacles i jocs. Destaca també la visita que proposa el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia on alguna peça cobrarà vida i els guies del museu es transformaran en divertits personatges. A Barcelona ciutat, destaca la celebració del MACBA del final de la temporada del programa familiar amb “La gran revetlla: La muntanya lúdica. El retorn” o el concert-ball amb pianola de Pep Domènech que proposa el Museu de la Música. La Fundació Miró per la seva part convertirà el Jardí dels Xiprers en un gran espai participatiu amb zones de lectura i descans, tallers i jocs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes