La poesia de John Berger emmarca tot allò que tenen d’extraordinari les vides dels més humils

Arriba a les millors llibreries el 15 de maig

Al llarg de més de seixanta anys d’intensa trajectòria intel·lectual, John Berger va desafiar la nostra manera de veure i de pensar el món en obres tan celebrades com Maneres de mirar i G., però Berger també va escriure poesia tota la seva vida. Poemes escollits recull per primera vegada en català, gràcies a la traducció de Montse Basté i Martí Sales, la seva producció poètica, inèdita o dispersa entre els seus assaigs, llibres de ficció i altres publicacions.

Publicitat

La poesia de John Berger, com si busqués fer justícia, emmarca tot allò que tenen d’extraordinari les vides dels més humils. I, a partir d’aquí, amb una mirada nítida i intensíssima, dedica els seus versos a l’amor i a la guerra, a la història i a la memòria, a l’emigració i a la immigració, a l’art i a la política, però torna sempre a la vida rural.

En un dels seus llibres sobre artistes, Berger diu que la poesia no té mare. Potser no, però els seus poemes —tal com escriuen els traductors d’aquest volum— són sovint com un pom de flors precioses que acaba en un abocador. Això sí, en aquell humus de cuc de terra s’hi aniran pansint pètals, fulles i tiges i hi renaixerà l’esperança en forma d’un altre ram tant o més ufanós que el precedent.

L’autor, John Berger

John Berger (Hackney, Londres, 1926 – Antony, Alts de Sena, 2017) va ser una de les veus més influents dels nostres temps. Assagista, novel·lista, guionista, dramaturg i crític, sempre va desafiar els gèneres convencionals i les fronteres, va saber difondre l’amor per l’art i va donar la veu als més febles. És autor de més de trenta obres i va guanyar el premi Man Booker amb la novel·la G. Entre les seves novel·les destaquen To the weddingHere is where we meet i la trilogia Into their labours. Del mateix autor, Edicions de 1984 també ha publicat D’A a XAmb l’esperança entre les dents i Maneres de mirar.

 

Un tast de Poemes escollits

«PER ALS QUI S’AMAGUEN

En les llunyanes ombres de l’alba

a la banda oest de l’arbreda

quina por els feia

el dia que començava

amb l’arribada del sol.

 

2003»

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes