El Cor de Noies de l’Orfeó Català participa en un projecte de corals de la Berliner Philarmonie

El Cor de Noies de l’Orfeó Català ha debutat aquest diumenge al vespre a l’auditori de la Berliner Philarmonie. El concert ha format part del projecte Vocal Heroes, un programa educatiu i social que acosta el cant coral a “joves que no tenen l’oportunitat” d’introduir-se en el món musical. Així ho ha definit el director artístic del projecte, Simon Halsey, qui també dirigeix els diferents cors de l’Orfeó Català. 36 joves catalanes d’entre 16 i 25 anys han participat en el concert, que ha aplegat més de mig miler de cantaires. L’actuació ha engegat amb la interpretació d’alguns fragments de ‘Friday Afternoons’ (Tardes de divendres), de Nico Muhly, en què hi ha participat un centenar de nens. Posteriorment, els 520 joves han cantat ‘There was a child’ (Hi havia un nen), de Jonathan Dove.
36 membres del Cor de Noies de l’Orfeó Català s’han estrenat aquest diumenge a l’auditori de la Berliner Philarmonie, davant de 2.000 espectadors. Les joves, d’entre 16 i 25 anys, han participat en el projecte educatiu de Berlín, Vocal Heroes. Es tracta d’un programa que fomenta el cant coral a “joves que no tenen l’oportunitat” d’accedir a aquests estudis musicals a la capital alemanya. Així ho ha explicat el seu director, Simon Halsey. El director anglès també assessora artísticament els diversos cors que té l’Orfeó Català.

Publicitat

En el concert hi han participat més de mig miler de joves procedents d’una dotzena de cors diferents, entre ells el Cor de Noies de l’Orfeó Català. A banda de les catalanes, també hi havia un cor d’una catedral anglesa i un altre d’Itàlia. La resta, eren alumnes amateurs de diferents cors de la capital alemanya que formen part del projecte educatiu.

Halsey ha detallat que la “particularitat” de Vocal Heroes és que “els professors van als barris dels nens a fer els assajos” cada setmana per tal que els estudiants no hagin de fer trajectes llargs amb el transport públic. Al llarg de l’any fan entre dos i tres concerts.

El concert d’aquest diumenge s’ha dividit en dos temes diferents. El primer d’ells ha estat diferents fragments de de ‘Friday Afternoons’ (Tardes de divendres), de Nico Muhly. En aquest cas, prop d’un centenar de nens han acompanyat als 35 músics de la Berliner Philarmonie al seu auditori. El director del projecte ha justificat l’elecció d’aquest tema perquè vol importar les corrents americanes a Alemanya. Segons Halsey, en el país germànic “hi ha una gran tradició d’interpretar composicions britàniques contemporànies”. Per això volia innovar en la programació musical.

El segon dels temes seleccionats per Halsey ha estat ‘There was a child’ (Hi havia un nen), del compositor Jonathan Dove. Aquest tema l’ha interpretat els 520 cantaires que hi havia a l’auditori. Halsey ha explicat que la lletra és “un homenatge a un jove de 19 anys que va morir en un accident mentre feia submarinisme”. El director ha remarcat del potencial emotiu que comporta que mig miler de joves cantin sobre la mort d’una persona de la seva edat. En ell també hi ha participat la soprano Kate Royal i el tenor Toby Spence.

El Cor de Noies, un “orgull” pels catalans

Simon Halsey s’ha mostrat satisfet de la participació del Cor de Noies de l’Orfeó Català en el concert d’aquest diumenge. De fet, el director ha afirmat que els catalans haurien d’estar “molt orgullosos” de tenir aquest cor que combina “la qualitat” amb una manera de treballar “oberta i amigable”. Segons el director artístic cal combinar aquests valors amb “les oportunitats d’internacionalització” amb què està treballant l’Orfeó Català i dona “un futur esperançador” al conjunt de grups de la institució musical catalana. Halsey, a més, ha afegit que aquests valors “defineixen a tots els catalans”.

Un nou impuls al cant coral

El projecte Vocal Heroes també busca rescatar el cant folk a Alemanya. Tot i gaudir d’una llarga tradició, després de la II Guerra Mundial, la seva pràctica va caure en picat al país germànic, ja que va ser un dels emblemes de la cultura del règim nazi. Des del 2002, el govern alemany ha volgut resoldre aquesta mancança i donar un nou impuls al gènere folk al país. De tota manera, el govern havia de lluitar contra els estigmes de ser un gènere per a persones grans. Per aquest motiu, busquen nous atractius com un nom en anglès per tal de sonar més propers al públic jove.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes